Det är dags att visa vad vi menar med feministisk utrikespolitik

Svenska feminister är mer upptagna av slöjans symbolik än att ta strid för Turkiets fängslade politiker som kämpar för jämställdhet, skriver Nalin Pekgul.

http://www.expressen.se/kultur/sverige-maste-sta-upp-for-turkiets-feminister/

HDP, folkens demokratiska parti, är ett prokurdiskt vänsterorienterat parti som bildades 2012. Partiets ledare är  Selahattin Demirtaş. Han talar mycket om jämställdhet. Det hör verkligen inte till vanligheterna att en man i Mellanöstern så tydligt utnyttjar sin makt för att påverka värderingarna i riktning mot jämställdhet. Samt i sitt praktiska liv visar att mannen och kvinnan kan dela på arbetsuppgifterna i hemmet. Många är säkerligen de turkiska och kurdiska män som upprörts.

Nalim Pekgul upprördes inte då Ann Linde visade sig i sjal i Iran. Tvärtom var det glädjande att iranska män förhandlade med damer. Hon bekymrar sig mer för att svenska feminister inte tydligt stöder personer som kämpar för kvinnors rättigheter i Turkiet. Svenska partier som kallar sig feministiska har tvärtom lyft fram personer som Mehmet Kaplan, Yasri Khan och Omar Mustafa som stöder Erdogans kvinnofientliga politik.

Det är också märkligt att vår feministiska utrikesminister Margot Wallström inte tydligare har protesterat efter fängslandet av Turkiets kanske viktigaste feminist, Selahattin Demirtaş.

Nej, vi borde vara mer tydliga i vad vi menar med feministisk utrikespolitik. Och här har vi just en anledning till att jag inte vill kalla mig feminist. Det är ju uppenbarligen bara en floskel. Och i de fall det inte handlar om floskler så handlar det om manshat. Inte heller något jag står bakom.

Men nog är det skönt att feminist-Sverige äntligen börjar reagera på vansinnet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: