Jag står fast vid det

Det finns många som vill uppnå jämlikhet mellan könen – men som ändå inte vill kalla sig feminister. Metro har listat åtta vanliga påståenden om feminism, som bemöts av Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Enligt rubriken i Metro är hon ”expert”.

Fast jag undrar verkligen.

http://www.metro.se/artikel/experten-slår-hål-på-8-vanliga-argument-som-används-mot-feminism

Hon försöker slå hål på 8 vanliga argument till varför folk inte vill kalla sig feminister. Jag kommer slå hål på dem!

1. Jag vill inte kalla mig feminist för jag hatar inte män.

– Feminism handlar om den struktur som innebär att kvinnor underordnas män, och att vara feminist är att vilja förändra den strukturen. Det handlar om att vilja ha en

bättre och mer rättvis värld, och har alltså väldigt lite med hat att göra. I en feministisk värld skulle många män må bättre än vad de gör i dag!

Jaha. Och vad säger denna Clara om uttalanden från Kakan Hermansson som jämställer män med utvecklingsstörda eller Zara Larsson som hatar hatar hatar män – och det alla män! (Fast nu tycks hon ha pudlat detta – eller så vet hon inte själv vad hon har sagt.)

http://www.expressen.se/noje/qs/zara-larsson-jamstalldhet-borde-vara-ett-skolamne/

2. Jag är inte feminist, det behövs inte längre. Sverige är ju mest jämställt i världen.

– Det finns ingen plats på jorden som har uppnått jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi har inte jämställda löner, vi har inte lika stort inflytande i samhället, vi delar inte lika på ansvar för hem och familj och mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Det är nog säkert att säga att vi behöver feminismen idag och inom en överskådlig framtid.

Att vi inte har jämställda löner har inte bara med att göra med kön. Det har att göra med vilka jobb vi väljer och vad vi faktiskt åstadkommer på våra jobb. Vi kan inte få ett fullständigt jämställt samhälle, eftersom det, oavsett vad vissa genusvetare påstår, ÄR skillnad mellan kvinnor och män. De kvinnor som skaffar barn är de som ammar barnen under de första månaderna, visa mig den man som har bröst och kan amma utan att vara transsexuell, så ska jag köpa argumentet! Självklart har ni rätt i att våld mot kvinnor är ett problem – men det är våld mot män också! Att skaffa familj och flytta ihop med någon av motsatt kön är något man väljer. Varför inte vara glad över att bo i ett land där kvinnor och män kan välja hur de vill leva?

3. Jag är inte feminist, det är minst lika jobbigt att vara man.

– Det är viktigt att se att ojämställdheten i samhället framförallt drabbar kvinnor. Det är kvinnor som har lägre lön, mindre inflytande och är mer sjukskrivna och så vidare. Men ibland slår ojämställdheten även mot män som förväntas leva upp till tuffa ”machoideal” och som ofta har sämre relationer till nära och kära till exempel. Feminismen innebär att kvinnor ska få lika rättigheter och villkor att leva sina liv som män.

Exakt. Ideal måste både män och kvinnor leva upp till. Kvinnor har ofta lägre löner än män, men är de oftare sjukskrivna? Också män blir utbrända idag, men det är ännu mer tabu för en man att tala om sin psykiska ohälsa, och som Clara skriver, de har sämre relationer och svårare att tala som sina känslor. De utsätts mer för väld. Så varför skulle jag vilja leva mitt liv som en man?

4. Jag vill inte kalla mig feminist. Jag vill inte sätta en titel på mig själv.

– Om du håller med om att det finns en struktur i samhället som innebär att kvinnor är underordnade män och om du dessutom vill ändra på den strukturen så är du feminist. Men du får ju själv kalla dig vad du vill såklart! Frågan är kanske, vad vinner du på att understryka att du inte är feminist?

Jag håller inte med om att det finns patriarkala strukturer i samhället, både kvinnor och män gör sina val. Och om man nu anser att samhället är ojämställt, varför anammar man då de strukturer som gjorde samhället ojämställt en gång? Som sagt, vi kan välja om vi vill ha barn, banta, måla naglarna, gå i högklackade skor eller utbilda oss till sjuksköterskor i stället för till ingenjörer. Varför ska jag då kalla mig feminist?

5. Jag vill inte kalla mig feminist. Varför kan man inte kalla det för något mer neutralt, typ humanism eller jämställdism?

– Jämställdhet är ett politikområde, det handlar om att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män. Humanism handlar om tron på människa och bildning och har inte nödvändigtvis någonting med jämställdhet att göra. Feminism är det enda ordet som pekar ut och strävar efter att bryta kvinnors underordning. Det går utmärkt att vara feminist och humanist eller att kombinera feminism med andra ideologier som till exempel socialism eller liberalism.

Ja, jag tror på människan, jag tror hon vill och kan.

Så jag kallar mig humanist. Ingen vill väl vara inhuman? Och jag tror på jämställdhet mellan kvinnor och män. Alltså kallar jag mig jämställdist. Men jag anser inte kvinnor underordnade män. Båda könen är jämlika, men inte lika. Alltså kallar jag mig inte feminist. Lika lite som att jag kallar mig maskulinist om jag vill att män ska ha bättre villkor i till exempel vårdnadstvister.

6. Jag är inte feminist för jag är inget offer.

– Feminism handlar om att vilja förändra samhället och om att uppnå ett jämställt samhälle. Den som för en kamp och vill förändra en struktur är inte ett offer.

Anser man att det råder ett patriarkat så gör man sig till offer. Anser man att det bara är kvinnor som har det svår så är man ju ett offer per se.

7. Jag vill inte kalla mig feminist, ordet har kidnappats av extremfeminister.

– Det finns många slags feminister i Sverige. Nästan alla svenska riksdagspartier kallar sig för feministiska, och de är ju inte särskilt extrema av sig. Om du känner så är det väl bättre att försöka ta tillbaka ordet än att hitta på ett nytt som inte betyder någonting alls?

Därför skräms jag av den politik som råder idag. Ordet feminsim står för mig för manshat. Därför kallar jag mig hellre för jämställdist, som faktiskt är ett ord som betyder något, precis som ordet huimanism. Och joddå, jag är mycket väl medveten om att det finns både likhetsfeminster och särartsfeminister. Särartsfeminister kan jag hålla med i månt och mycket, men, jag vill inte kalla mig feminist, eftersom ordet för MIG betyder – antingen just ingenting mer än en floskel, eller just manshat eftersom det bara är diskriminering mot kvinnor man ser och inte att också män diskrimineras på grund av sitt kön. I så fall behöver man just ett nytt ord.

8. Jag vill inte kalla mig feminist för jag tycker inte att kvinnor ska ha mer rättigheter än män.

– Feminister tycker att kvinnor ska ha lika rättigheter och villkor som män, varken mer eller mindre.

Nej, då skulle man inte använda ett sådant ord. Ordet feminism betyder manshat. För mig och många andra kvinnor, män och antagligen andra. De flesta som läster detta skulle aldrig använda ordet neger. Eftersom det idag är ett nedsättande ord för svarta personer. Men det finns de som anser ordet neutralt, en och annan ser det till och med som något positivt. Vissa svarta använder själva ordet, andra inte. Men de flesta av er skulle aldrig säga till en svart vilket ord de skulle använda. Så varför vill ni feminister att vi som inte kallar oss feminister ska använda ett ord för jämställdhet som för oss står för det motsatta?

Nu måste Pinglan sluta för denna gång. Kram på er alla kvinnor, och hoppas det blir lika mycket i tidningarna om maskulinism den 19/11, som är internationella mansdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: