Underbart om Norge avkriminaliserar!

Konservativa Høyre, som leder Norges regering tillsammans med Fremskrittspartiet, uppdaterade sitt partiprogram under helgens landsmöte.  Statsministern Erna Solbergs parti har beslutat att deras hållning är att de som använder illegala droger ska erbjudas vård i stället för fängelsestraff, att den omstridda substansen Subutex ska bli aktuell för behandling vid fler typer av fall än förr och att de vill se försök med heroinbehandling för de tyngsta missbrukarna.

Precis som i många andra länder vill man flytta fokus från rättsväsendet till sjukvård och sociala myndigheter.

Björn Johnson vid institutionen för socialt arbete på Malmö Högskola är noga med att betona att det handlar om en avkriminalisering och inte en legalisering. Avkriminalisering innebär att bruk- och innehav av mindre mängder för eget bruk inte längre straffas, och att samhället i stället ska bemöta de med problem genom vårdinsatser.

http://www.metro.se/artikel/norges-statsminister-vill-avkriminalisera-narkotika-här-är-allt-du-behöver-veta

För att den skademinimerande hållningen i narkotikapolitiken vinner ytterligare mark i närområdet till Sverige, som återfinns på andra sidan mittlinjen och företräder en restriktiv förbudspolitik, vilket har kritiserats av FN-kontoret för mänskliga rättigheter.

Intressant är också att det i Sverige är Vänsterpartiet som har avkriminalisering i partiprogrammet, men i Norge är det nu högerpartier som går i bräschen för den skademinimerande politiken.

I Europa varierar det hur långtgående kriminaliseringen är, och även kan det skilja sig i hur aktivt den implementeras. Portugal var tidigt ute med avkriminalisering och där har man kunnat se att dödligheten har minskat, detta under en motsvarande period då vi i Sverige har sett kraftigt ökad dödlighet orsakad av narkotika. I Sverige är det mycket vanligt att brukare döms för eget bruk eller innehav av små mängder.

Ju fler länder som går i den liberala riktningen desto mer tryck blir det på ett land som Sverige. Ja, det kan vi verkligen hoppas! De som inte missbrukar ska inte klassas som kriminella, och de som missbrukar ska ha vård, inte straff.

Dessutom så är drogkarteller och korruption med dödsfall som följd ett resultat av förbudspolitiken, så varför inte rädda liv?

Narkotikapolitiken har ju mer än en gång visat sig vara farligare än narkotikan i sig.

http://www.metro.se/artikel/narkotikapolitiken-%C3%A4r-skadligare-%C3%A4n-narkotikan-i-sig-xr

Lagarna för cannabis ser väldigt olika ut för olika delar av världen.

http://www.metro.se/artikel/det-h%C3%A4r-h%C3%A4nder-om-du-tar-cannabis-i-de-h%C3%A4r-olika-l%C3%A4nderna-xr

I vissa länder råder dödsstraff, i andra länder fängelsestraff. I USA är det olika för olika delstater. På vissa håll ser det ut som i Nederländerna, på andra håll som i Sverige.

Pinglan säger – be wise, legalize!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: