Sexköpslagen gynnar inte sexarbetarna

Det finns många åsikter om den svenska sexköpslagen. Tack och lov finns det de som anser att den käpprätt åt helsike.

Bara för att det är tillåtet att köpa sex så behöver det inte innebära att övergrepp, våld och utnyttjande skulle vara okej. På Nya Zeeland är det just så. Man får sälja och köpa sex, men inte tvinga. Vilket gör att brott på Nya Zeeland anmäls.

I Sverige säger lagen bara vad vi inte vill ha i samhället. Det betyder att den inte handlar om vad som är minst skadligt för de som i nuläget säljer sex. Sexköpslagens syfte är att skrämma folk från att köpa sex och indirekt göra det svårt att sälja sex. I Norge har man en liknande lag, och det har kritiserats av Amnesty International, eftersom fastighetsägare som upptäckt att folk säljer sex där inte vill förknippas med olagligheter och vräker prostituerade. Sexarbetare blir ju knappast mer hjälpta av att vara bostadslösa.

Internationellt sett är sexarbetarledda grupper emot att införa den svenska sexköpslagen; nu senast i Skottland. Det är knappast så att man ser Sverige som ett föredöme, snarare tvärtom. Många tror att de enda som är emot sexköpslagen är den så kallade ”pimplobbyn” och att personer som talar ut om hur skadlig lagen är gör det för att de värnar om kunders eller mäns rätt att köpa sex, men detta är en förminskande debatteknik då många av de starkaste motståndarna är sexarbetare själva. Sexköpslagen isolerar sexarbetare och gör dem mer sårbara då de tvingas under jord. Vilket var något som jag sade redan då lagen infördes.

http://www.metro.se/artikel/därför-bör-vi-slopa-sexköpslagen

Detta håller Erica Gustafsson med om i Metro. Hon är själv feminist, så inte heller alla feminister är för sexköpslagen.

Nina Rung som är kriminolog och barnrättsexpert säger däremot att sexköpslagen är bra eftersom färre män köper sex här än i andra länder. Dessutom är det männen som köper som har makten och att det inte rör sig om en transaktion mellan två likvärdiga personer.

Ja, heja! Jag ska fan inte lönearbeta åt någon annan, chefen är den som har makten eftersom hen betalar min lön.

http://www.metro.se/artikel/därför-ska-vi-vara-stolta-över-sexköpslagen

Nej, jag är inte stolt över lagen. Måtte inte fler länder införa den, eftersom det kommer bli svårare för de som säljer sex om verksamheten går under jord.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: