Svensk narkotikapolitik är inhuman och misslyckad

Det är skönt att se att fler och fler vettiga människor vågar yttra sig. En av dessa är Joar Forsell, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.

Han vill att Liberalerna ska bli drivande i att avskaffa den inhumana och misslyckade nolltoleranslinjen i drogpolitiken. Vi bör verka för att färre ska ta skada eller dö av narkotika; vi bör anamma skademinimeringsprincipen. Kunskap måste värderas högre än magkänsla och ingrodda idéer, menar han.

http://www.dn.se/debatt/svensk-narkotikapolitik-ar-inhuman-och-misslyckad/

Det är bara att hoppas att andra politiker inser detta. Politiken som syftat till att minska utbudet och orsaka färre beroenden har misslyckats. Cannabis säljs illegalt, och för ungdomar är det många gånger lättare att få tag på, eftersom försäljarna av cannabis inte frågar efter ålder då all försäljning sker svart.

De flesta som testar droger blir inte beroende, oavsett vad PK-ismen i frågan vill påskina. Men vissa blir beroende av tyngre droger, och trots förbudspoltiken så minskar varken nyrekrytering eller drogrelaterad dödlighet. Eftersom den svenska nolltoleransen satt ett likhetstecken mellan lätta cannabinoider som cannabis och tyngre droger, som opiatbaserade, så figurerar de båda hos samma personer.

Detta är ytterligare ett exempel på att den svenska drogpolitiken fungerar sämre än den nederländska. Nolltoleransen har allvarliga konsekvenser. Den som börjat med ett rekreationsbruk av en drog men som upptäcker att bruket håller på att övergå i missbruk vågar inte alltid söka hjälp. Rädslan att bli upptäckt och straffad stigmatiserar dessa redan utsatta personer ytterligare. Konsekvensen av att sociala och medicinska insatser inte kan sättas in i tid är följdsjukdomar, misär och döden. En tragedi för den enskilde och ett misslyckande för samhället.

Kanske dags att testa skademinskning i stället för förbud?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: