Snart 11 miljoner människor och personnumren tar slut

För några dagar sedan skrev jag att Sveriges befolkning har ökat med 10% på typ ett år.  Nu har ytterligare ett problem dykt upp i samband med detta. För en rad datum är nämligen personnumren slut. Över 11 000 personer har fått påhittade födelsedagar för att kringgå problemet. ”Vårt personnummersystem håller inte”, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Det svenska personnummersystemet fungerar inte längre som det ska. För många datum är numren slut. Det handlar framför allt om födelsedatum kring den 1 januari och 1 juli på 1950- och 1960-talen.

Anledningen är en ökad invandring från länder som inte har folkbokföringsrutiner på samma sätt som i Sverige. Ovan nämnda datum är vanliga födelsedatum i dessa länder.

– Syrien är ett av dem, Irak är ett annat, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

http://www.metro.se/artikel/11-000-har-påhittade-födelsedagar-personnumren-räcker-inte-till

Tydligen är det lag på att man bara får födas 1/1 eller 1/7 i de länderna – och då har de inte kristna kalendrar! Kan bli problem då du ska ta körkort där eller rösta (om de får). Inte mycket till ålderskoll.

Och varför just 50-tal och 60-tal?

Skatteverket har löst problemet genom att ändra personens födelsedag till en närliggande dag. Exempelvis kan en person med födelsedag den 1 januari 1960 i stället få den 2 januari i sitt personnummer. Och om det är slut för den 2 januari blir det den 3 januari – och så vidare. Den faktiska födelsedagen sparas dock i folkbokföringen.

Men födelsedagen verkar ju ändå vara hittepå. Så varför inte käka tårta dagen efter?

Färsk statistik som Metro har tagit del av visar att antalet drabbade har växt till 11 058 individer. Och fler väntas det bli.

Det förs diskussioner om Sverige borde ändra i systemet för att undvika problemet. En åtgärd som har föreslagits är att lägga till en extra siffra i personnumret. En annan att göra det könsneutralt, vilket Norge tog beslut om 2014.

Men för att det ska bli verklighet krävs en utförlig utredning, enligt Ingegerd Widell på Skatteverket.

– Vi ändrar ogärna i ett så pass centralt och vitalt system eftersom det innebär oerhörda kostnader för samhället, säger hon.

Personnumren borde ha avskaffats redan på 80-talet. Då ansåg jag att det var förmynderi och opersonligt ”ditt personnummer, tack”, inte ”ditt namn tack”.

Det svenska personnummersystemet infördes 1947. Det är uppbyggt av tio siffror och ett skiljetecken. Individens födelsedatum – år, månad och dag – utgör de sex första siffrorna. Följt av en fyrsiffrig kod som innehåller information om kön samt en kontrollsiffra.

Därför är antalet unika personnummer begränsade till 500 för män och 499 för kvinnor för varje given födelsedag. I Sverige föds i snitt runt 300 barn dagligen, personnumren räcker med andra ord till för nyfödda.

Problemet uppstår när människor från länder som inte har en utvecklad folkbokföring kommer till Sverige. De har i många fall haft 1 januari eller 1 juli som födelsedatum, vilket resulterat i att det tagit slut unika personnummer för framför allt personer födda på 1950- och 1960-talen på de nämnda datumen.

Borde det inte vara ett jävla problem med 1998? Så många som kom till Sverige förra året som var födda då???

Bara en liten fundering…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: