Vi måste sluta kasta skit på varandra

Terrorattentatet för en månad sedan skakade om. Redan för tio år sedan undvek jag folksamlingar. Ända sedan attacken mot World Trade Center 2001 känner jag mig otrygg i världen.

Men AnnaCarin Söderhielm skriver klokt i DN.

”Tänk om vi kan tänka oss för lite mer framöver? Sluta generalisera. Bli bättre på att se flera sidor av saker samtidigt. Låta bli att stämpla varandra som rasister eller verklighetsfrånvända godhetsnarkomaner. Anstränga oss mer för att förstå vad andra personer faktiskt menar, oavsett deras politiska tillhörighet. Vara mer försiktiga med att raljera och fördöma”, skriver hon.

Det tycker jag är riktigt klokt Antingen verkar folk tycka att man bara ska predika kärlek på ett sätt som bara hippies och Thomas Di Leva har kunnat göra tidigare, eller så verkar man döma varenda utlänning som potentiell terrorist.

Några är rädda för att rasister ska förstöra Sverige. Andra är rädda för att det politiskt korrekta etablissemanget ska förstöra Sverige. Somliga är rädda för att terrorister ska förstöra Sverige. En del är rädda för att muslimer i allmänhet ska förstöra Sverige. Att folk är rädda för terrorister, för kriminalitet, för skev kvinnosyn, för hederskultur, för hat, för rasism, för intolerans och för naivitet är inte konstigt. Jag är också rädd – och det för ALLT detta!

Majoriteten invandrare är vettiga människor precis som de flesta av oss infödda är. Och många ”Sverigevänner” är inte rasister, utan människor som är oroliga över att det svenska samhället alltmer ska börja likna de länder som människor flyr ifrån.

Det blir sällan bra när vi generaliserar. Bland muslimer finns många människor som vill ha ett demokratiskt och jämlikt samhälle, men också några våldsbejakande fundamentalister som varken vill ha demokrati eller jämlikhet. Det två helt olika saker. Det finns extremister (på både höger- och vänsterkanten) som sprider lögner, hot och hat.

Detta är ren och skär fakta. Och därför måste vi våga diskutera detta. Utan att stämpla folk som rasister eller naiva.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: