Varför vill man cementera fattigdom?

För ett tag sedan visades en norsk dokumentär om att tiggeriet till stora delar är organiserat och att det ligger brottslighet bakom.

Även i Sverige finns problem med utnyttjande och organiserad brottslighet i anslutning till tiggeriet.

Den enda större kartläggning som har gjorts är från december 2015. Där slår polisen fast att de flesta verkar tigga frivilligt i Sverige, men också att en del av tiggeriet bedöms ha koppling till organiserad brottslighet. Dessa grupper varierar i storlek från några få utsatta EU-medborgare till nätverk på uppemot 100 personer.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dags-att-infora-ett-tiggeriforbud/

Leif Svensson är säkerhetschef för alla fjärrtågsstationer i Sverige: ”Det är tydligt att tiggeriet är organiserat. Det har vi sett på många håll i landet. Våra vakter vittnar om att varje morgon och varje kväll kommer en arbetsledare och lämnar/hämtar tiggarna och pekar ut vilka platser som de ska sitta på i staden. Ibland samlar de även in pengarna.”

Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, finns hela skalan representerad: ”Många är här frivilligt, några under tvång och stora delar däremellan.” Han undrar också vad ordet organisering innebär, eftersom det kan handla om allt ifrån att man delar på en bil eller att någon ordnar boende och tiggarplatser till ren människohandel.

Den mest heltäckande bilden av alla borde landets samordnare för utsatta EU-medborgare ha. Både den förre tiggerisamordnaren Martin Valfridsson och den nuvarande, Claes Ling-Vannerus, tycker sig se tecken på att utnyttjandet ökar.

invändning mot ett förbud är att vi redan har lagar mot allt som är problematiskt runt tiggeriet. Sverige har förbud mot såväl människohandel som mot att slå läger på någon annans mark och att skräpa ner.

Men i praktiken är det mesta av detta tandlöst. Trots att anmälningarna om människohandel har fördubblats har vi bara fått en fällande dom under senare år. Och medan politiker kräver hårdare tag mot illegala bosättningar har felparkerade bilar blivit det nya natthärbärget för många EU-migranter.

En annan idé som har lanserats i debatten är att EU-migranter borde ansöka om tillstånd för att tigga. Men det förutsätter att något gott kan komma ur tiggeriet.

Och tyvärr tror jag att man då jämställer tiggeri med vilket jobb som helst. Kommer fler arbetslösa att tigga för att dryga ut a-kassan? Ty om tiggeri är jobb så ser man ner mindre på tiggarna.

Detta är också argument för eller mot prostitution. Anser man det vara ett jobb så accepteras sexarbetaren på ett annat sätt – vilket jag får känslan av att så är i Tyskland och Nederländerna där det är lagligt och sexarbetare organiserar sig fackligt. Men nackdelen är att folk som inte skulle behöva sälja sex gör det – och det förmodligen i högre utsträckning än i Sverige.

Gällande tiggeri så är det destruktivt för alla parter och ingen väg ut ur fattigdom. Tvärtom riskerar tiggeriet att cementera fattigdomen när nya generationer av barn växer upp utan att gå klart skolan och utan närvarande föräldrar.

Det skulle vara skäl att förbjuda det. Ett förbud löser inte problemet med fattigdomen i Rumänien, invänder många i debatten. Nej, det är helt riktigt. Men det gör sannerligen inte pappersmuggar på gator och torg i Sverige heller.

Minimilönen i Rumänien är 276 euro, vilket motsvarar runt 2700 kronor i månaden. För en lågutbildad person kan det alltså löna sig att sitta med en pappmugg framför ICA i Sverige jämfört med de alternativ som eventuellt erbjuds i hemlandet.

Med andra ord så har många icke-romer i Rumänien det som de romska tiggarna på våra gator.

Men barnen i Rumänien behöver gå i skolan utan avbrott för resor till Sverige, och med närvarande föräldrar som förebilder. När till och med hjälporganisationerna avråder från att ge pengar bör vi fundera över poängen med att låta tiggeriet bli permanent.

http://www.expressen.se/ledare/majoriteten-har-ratt-om-tiggeriet/

Jag är som tidigare kluven i frågan. Jag vill inte förbjuda människor att försöka förbättra sina liv, och man kan inte lagstifta bort fattigdom. Men det är inte heller rätt att cementera fattigdomen.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: