I’m dying to try!

Så har jag nu sett semi 2 i ESC från Kiev. Programledarna hade blommiga kostymer – utom en som drog till greenroom. De blommiga började spela blockflöjt och dragspel i ukrainsk stil. Sedan sjöng de eurovisionsvinnare och dansade och sjöng – i ukrainsk stil. Senare bytte programledarna till snyggare blå kostymer…

Tyvärr försvann kommentatorerna under de två första låtarna

Serbien hade en lättsmält låt. Men – är brudklänningar årets tema? Klänningen var dock väl genomskinlig för att vara brudklänning. Låten är inte vidare.

Killen som sjöng för Österrike började med att sitta i en halvmåne. Låten för mig var musak, och det var fullt med moln på himlen, så nog var han ”running on air”. Obegripligt nog är den vidare.

Lagom till att Makedonien skulle sjunga var kommentatorerna tillbaka. Coolt ljus i svart med sångerskan i färg. 80-talsvibbar. Hon är tydligen gravid- och fick ett frieri i greenroom senare, så hon behöver inte ”dance alone”. Tydligen får alla komma på bröllop i Makedonien, och tur är väl det då de inte är vidare.

Malta tävlade med en tjej som försökt i elva år att komma till final. Hennes bror tävlade 2001 och 2006. – och kom sist! Tjejen kan sjunga, och tydligen är vitt årets färg. Hon är inte i final.

Rumänien har ett bidrag som menar livet kan vara jävligt och jobbet trist – men då hjälper det att joddla bort problemen! Och rappa som E-type. ”Yodel it!” Och varför har de kanoner på scenen i ett land i krig? HUR tänkte de där? Tyvärr är det trallvänligt, och det är väl orsaken till att Rumänien är vidare, som de alltid varit då de tävlat.

Nederländerna hade en riktigt gripande låt som de tre systrarna som sjunger tillägnar sin dödssjuka mamma. De har skrivit låten tillsammans med sin pappa.  Stämsången var vacker, även om melodin är trist. Men i kontexten och hur de såg igenom tv:n -WOW! Det kändes som om de sjöng till mig. Pinglan är lycklig över att detta är vidare. Ty att om ens mamma är döende och flera andra nära svårt sjuka – det går inte att joddla bort.

Ungern tävlar med en låt som handlar om diskriminering av romer. Sång och rap är på ungerska, refrängen på romani. Men – refrängen låter ju bara som ett joddlande. Och diskriminering av romer joddlar man inte heller bort. Fint att den är vidare, ty trots svår melodi så sätter sig låten

Danmark tävlar med  Anja Nissen, som är född i Australien av danska föräldrar. Hon sjunger bra, men det är lite på gränsen till skrik. Och ESC:s längsta pyro någonsin på 50 sekunder. Det, ni! Låten är vidare

Irland tävlade med en kille från ett boyband som sjöng en svår ballad. I en luftballong. Jag kom att tänka på en låt som heter ”No matter what” av en grupp som heter Boyzone, likaså från Irland.

Gillade detta, hade gärna sett den i final, men så blev det inte.

San Marino tävlar med samma artist och samma låtskrivare som alltid. De kommer också alltid sist. Och rätt gissat – det är inte vidare.

Kroatien har skickat en man med stor röst och stor ego, så stort att han har flera av sig själv på scenen. Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker det är vackert eller om jag tycker det är ett skämt. Men solrosor i bakgrunder är alltid fint. Pinglan älskar solrosor. Och hon får se dem igen på lördag.

Norge tävlade meden punkare som blev DJ och producent. Hans sjöng om att fånga ögonblicket, och det var fint i grått och rosa-lila. Men FÅR man ha lysande ansiktsmasker som en på scenen hade? Vi får se detta igen på lördag.

Schweiz tävlade med en trio bestående av en schweizare och två rumäner, sångerskan var rumänska. Det lustiga i sammanhanget var att de var erbjudna en annan låt – nämligen ”Yodel it”! De ville inte ha den, så den gick till Rumänien, och vann där. Tjejen såg ut som en gul kyckling på en gul pinne, och killen som spelade ett rosa piano var klädd i likadan rosa färg. Påsktema, kanske? ”Apollo” är en rätt bra låt, men till skillnad från ”Yodel it” så är den inte vidare.

Vitryssland hade artister som stod på något sol liknade en båtför och sjöng om historien om mitt liv. Fast på vitryska. Men vad hade killen klätt in gitarren i? Men låten var entusiasmerande och artisterna hade en underbar energi. Vi får se mer av dem på lördag.

Bulgarien skickade den första ESC-deltagaren född på 2000-talet. En vinnnartippad låt skriven av svenskar. Balladen är avskalad och killen sjunger bra, även om jag tycker låten är trist.  Den är såklart vidare.

Litauen verkar inte kunna bestämma sig för vilken musikalisk stil de vill förmedla. Och varför har tjejen en ätpinne i håret? Låten är inte vidare.

Estland sjunger om en Romeo-och-Julia-historia i Verona. Det doftar ordentligt 80-tal, och låten är riktigt bra. Synd att den inte är vidare.

Israel fick hela arenan att dansa. ”I feel alive”! Killen, som körade både 2015 och 2016 sjunger bra och jag är glad att låten är vidare

Efter ytterligare sketch med Verka Serduchka och en tysktalande Karlsson på taket och ett modernt danskompani, Apache Crew som bestod av 51 dansare eftersom koreografen inte ville ha 50 som är ett jämnt nummer och en finne som var utklädd till Serduchka  så var det förhandsvisningar på Frankrike, Tyskland och Ukraina.

Frankrike har en snygg låt med Eiffeltornet i bakgrunden. Låten är bra och tjejen har en snygg glittrande klänning i svart-vitt.

Tyskland verkar köra med grått ljust, och barfota är hon också. Handlar låten om den grå vardagen, tro?

Ukraina kör med hårdrock och ett huvud på scenen.

Hur detta slutar får vi se.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: