Tyvärr ligger det mycket i det

Jennie Svensson har skrivit en mycket bra artikel i Metro, nämligen att Eurovision Song Contest och även Melodifestivalen börjar spela ut sin roll. Även jag kan tycka att en tävling som en gång i tiden startade för att förena genom musik har blivit mer och mer av ett politiskt ställningstagande. Låtar med politiska budskap får egentligen inte förekomma, men de har tävlat och till och med vunnit flera gånger. Låtar har hyllat diktaturer, och även i den svenska Mellon har det varit låtar i deltävlingar som till exempel har fördömt häxbränningar och tagit ställningar för flyktingar. Inget fel i det i sig, men om tävlingar ska vara fria från politik så ska kanske inte ens 1600-talshändelser tas upp…

Förr var det dirigenter, nu är musiken förinspelad och alla låtar tycks ha samma svenska upphovsmän. Och tävlingen blir mer och mer Intervision. Australien har redan en plats och Kina vill delta.

Börja med ett nytt koncept, kanske?

http://www.metro.se/artikel/eurovision-song-contest-sjunger-på-sista-versen

Så har vi då ”the big five” som inte ens behöver anstränga sig för att skicka vettig musik. Nu gör de det ändå, ibland, men det är sjukt att de med mest pengar till EBU får fribiljett. Och om det handlar om pengar, varför har inte då Sverige fribiljett som många gånger har fått göra allt från att bygga upp scener till att betala TV-bolag i länder som annars inte skulle ha råd att arrangera tävlingen?

Även i Melodifestivalen röstar internationella grupper fram vinnaren. Kan vi inte producera bra musik längre, vi som alltid har varit en av världens största musikexportländer?

http://www.metro.se/artikel/eurovision-song-contest-sjunger-på-sista-versen

Som sagt ESC har nog gjort sitt. I alla fall i detta formatet.

 

Annonser

4 svar so far »

  1. 1

    Tofflan said,

    Ja du. Jag är benägen att hålla mig dig. Det här är nog färdigt, liksom.

  2. 4

    veggiehäxan said,

    Jag håller med. Tycker inte det är många låtar som sticker ut. De flesta sjunger bra och har helt ok framträdanden. Första semifinalen var rätt tråkig men andra var bättre.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: