Ett australiensiskt arsle

49 års väntan är över. ÄNTLIGEN har Portugal vunnit Eurovision Song Contest! Jättekul, tycker jag, och även om Frankrike var min personliga favorit och Nederländerna grep tag i mig så tyckte jag att det var rätt.

Nåja, till själva tävlingen, där jag fortfarande anser att Sverige borde ha gratisbiljett eftersom Christer Björkman fick producera hela detta lågbudgetprogram, och det tydligen var hur många svenskar som helst som var på plats och jobbade. Och glitterkavajer räckte även denna gång bara till två av de tre programledarna…

Inslaget där Måns Zelmerlöw skulle lära upp programledarna och få dem i form var faktiskt lite smålustigt, men annat som hände under kvällen var mer än skumt.

Då Rumänien skulle upp så förvånades man åter över kanoner på scenen i ett land i krig, och joddå, jag tänkte mer än en gång på att folk antagligen dog i kriget samtidigt som det firades för fullt. Och det hände också.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6696032

Men Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw konstaterade att det var fina silverfärgade kanoner och sade att ”här är till och med kanonerna glada”.

Och bättre kommentarer skulle det bli.

Det var i samband med att artisten Dihaj från Azerbadjan skulle framföra sitt bidrag ”Skeletons”, som den svenska SVT-kommentatorn Edward af Sillén använde orden: ”Gravt homosexuell”.

– Låten framförs av Diana Hajiyeva. Hon kallas för Dihaj. Om ni känner igen henne som en av körtjejerna från förra årets azerbadjnska artsist, ja, då är ni gravt homosexuella.

http://www.expressen.se/noje/eurovision/tittarkritiken-mot-svtsordval-i-direktsandningen-/

Hur fan är man gravt homosexuell?

Men antagligen menade af Sillén att man var en rejäl schlagerbög, ett annat ord för ESC-fan, om man faktiskt kände igen artisten. Men jag fattar att folk undrar.

Lite statistik fick vi oss också till livs. 256 mikrofoner användes under kvällens tävling. Och 38 kvinnliga soloartister har vunnit ESC, Conchita Wurst inberäknad eftersom han vill kallas för hon. Endast 8 manliga soloartister hade stått som vinnare tidigare, men nu är det ju 9.

Då Robin Freakin’ Bengtsson skulle in hade progamledarna bytt kostymer. Kul var att han slutade som femma.

Vad tycke jag då om ”the big five” och Ukraina?

Att Italien inte vann utan kom först sexa var jag riktigt glad för. Låten handlade tydligen om att människor, och i synnerhet västerlänningar, är dummare än apor, därav gorillan på scenen. Tja, vi västerlänningar är ju faktiskt så dumma att vi kastar bort tre minuter av vår tid på att titta på ett sådant skitnummer! Rasism och hat mot vita, någon?

Spanien hade tydligen en skandal i låtvalet. Det stod mellan folkets röster och en jury på tre då det var oavgjort. Då kör en jurymedlem över resten, och skandalen är ett faktum. Fans rasade och folk fick avgå. Låten med den geniala texten ”clap your hands and do it for your lover” kom sist.

I Storbritannien hade man för en gångs skull en tävling där tittare fick välja låt i stället för att bara skicka ett bidrag. Tävlingen är inte stor där. Låten, som var skriven av Emelie de Forest var lite för seg för mig, och det var synd på en sådan ärta, som hade kvällens finaste klänning i guld.

Tyskland hade en bättre artist och en bättre låt än de senaste två åren. Men varför hade hon en trasig tröja och var barfota? Denna gång kom de inte sist som de senaste två åren utan näst sist.

Ukraina hade med sig ett stort huvud på scenen, som skulle symbolisera mänskligheten och allt dumt vi ägnar tid åt, som sociala medier, till exempel. Men jag kan slå vad om att folk vill att man tvittrar om det…

Inte heller i Frankrike är Eurovision Song Contest särskilt stort. Men denna låt som blandar västerländskt, österländskt, engelskt och franskt var helt klart en av mina favoriter. Den slutade som tolva.

Min tredje favvo tillsammans med Portugal och Frankrike var Nederländerna. Låten griper tag i mig med sitt budskap om att livet går upp och ner, och jag har haft (och har) en period med svårigheter, så jag finner tröst i den. Den stämsjungande trion kom på elfte plats.

När det så var dags att rösta så fick självaste Verka Serduchka sätta igång röstandet. Och nog såg man många serduchkas ute bland fansen. Jag kunde dock inte fatta varför det var spontandans ledd av Serduchka i en och en halv minut i ett pausbreak.

Det var dock en del bra pausnummer. Ett med Ruslana och ett helt fantastiskt med någon Onuka som hade en orkester med sig med instrument jag ALDRIG har sett! Riktigt häftig techno där de sade enstaka ord på ukrainska som visades på LED-skärmen.

Det var också kul då de intervjuade ett australiensiskt fan och en ung tjej från Georgien som vunnit junior-ESC påade den sista snabbreprisen riktigt proffsigt.

Sedan finns det tyvärr rötägg även på ESC och bland fansen. Då Jamala uppträdde i ett pausnummer och för tredje gången denna vecka så hoppar ett australiensiskt fan upp på scenen och visar rumpan!

http://www.expressen.se/noje/eurovision/svenske-tv-profilen-fangade-blottaren/

Känns ju läskigt att någon kan komma upp sådär! Tänkte på Jimmy Jump och då han medverkade i det spanska bidraget för ett antal år sedan.

Killen som sjöng sade då att han var så inne i det han höll på med, så han märkte det först när Jump blev bortförd, typ. De fick göra om sitt nummer, och låten slutade någonstans i mitten, som jag minns det.

Jamala var urproffsig och bara fortsatte igår.

Men nog är det otäckt att galningar springer omkring därinne. Kanske i synnerhet i Ukraina, ett land i krig och på ESC som har varit terrorhotat även i länder med fred.

De svenska programledarna sade att det hade varit olyckor på scenen på repetitionerna och att några brutna revben hade blivit följden. Men ännu hade ingen dött i ESC. Och jag är glad över att inte något terrordåd skedde i direktsändning och att inte Salvador Sobral, som har hjärtfel, klarade pressen.

http://nyheter24.se/noje/884382-storfavoriten-eurovision-portugal-salvador-sobral-hjartfel

Läkarna avrådde honom till och med från att delta!

Men det var vackert, i synnerhet då han sjöng i duett med sin syster då han vunnit.

Så ser man det så, så var det skönt att det inte var något värre än en naken bak…

Det enda trista i det hela är att Israel tar farväl av ESC eftersom det israeliska public-service-företaget IBA ska läggas ner och ersättas med ett nytt mediebolag.

http://www.sydsvenskan.se/2017-05-14/israeliska-iba-tar-farval-av-eurovision

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: