Universum kan ha krockat – med universum!

En ny studie ställer vår kunskap om universum på ända.

Brittiska forskare har undersökt en oförklarligt kall fläck i rymden – och kommit fram till ett oväntat resultat.

Fyndet kan innebära att teorin om parallella universum stämmer.

– En av de mest spännande förklaringarna är att vårt universum skulle ha krockat med ett annat bubbeluniversum, säger astronomen Tom Shanks.

http://www.expressen.se/nyheter/kall-flack-kan-vara-parallellt-universum/

Just nu sitter du och läser du den här texten, men i ett annat universum så ligger du och solar på en ö i Karibien. Och i ytterligare ett annat universum så är du chef på Expressen och går just nu ut från ditt arbetsrum för att ge mig en utskällning för att jag har skrivit en snurrig text om rymden.

Så där håller det på, i alla tänkbara och otänkbara kombinationer. Åtminstone enligt förespråkarna för teorin om multiversum – att världsalltet i själva verket är en oändlig samling med parallella universum.

Och de har precis fått vatten på sin kvarn.

Forskare från brittiska Durham University har gått till botten med den mystiska ”kalla fläcken” i vårt universum. Genom att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen har man kunnat se att ett område är 0,00015 grader kallare än resten av universum. Tidigare har man trott att skillnaden i temperatur kommer sig av att det finns färre galaxer i området, men den nya studien visar att det sannolikt inte är en hållbar hypotes längre. I stället är en av teorierna att det skulle kunna vara så att universum har krockat med ett annat universum.

Skulle fler bevis som styrker teorin om multiversum hittas, lär forskarna ändå bli besvikna. Åtminstone om de hoppas kunna förklara hur alla dessa parallella universum hänger ihop. I ett oändligt universum finns också ett oändligt antal fysikaliska lagar – vilket gör att våra vanliga förklaringsmodeller snabbt blir värdelösa.

Ja, kanske är det inte så att jag sitter och är framgångsrik bloggare i ett annat universum…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: