Författare, skärp er!

Åsa Linderborg skriver riktigt bra i Aftonbladet, nämligen att det faktiskt går att vara antirasist och försvara yttrandefriheten.  Om vi nu faktiskt vill ha yttrandefrihet så måste den ju även gälla de som vi inte gillar. Hon tar faktiskt upp det som jag och många andra säger, det som Voltaire var först med: ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”

Något man annat har saknat i debatten. Och helt riktigt är det inte så att man ska bojkotta Bokmässan om man vill bekämpa rasism. Det bör man göra i våra skolor, på våra arbetsplatser och i umgänge med varandra.

Man hävdar att Nya tider är en nazistisk tidning. Och visst finns det förintelseförnekare bland utgivarna. Men hur vet man att det inte finns det bland folk som jobbar på DN eller Aftonbladet, fast de håller tyst om det? Sådant kan man ju aldrig bevisa, och kanske ska man det inte heller så länge folk inte säger sådant i tidningarnas namn. Och att förneka Förintelsen gör man inte i Nya tider heller. Om Nya Tider verkligen spred nazism skulle de haft max tusen läsare. Och absolut inget presstöd.

Och vilka ska vi bojkotta? Det har ju funnits både muslimska organisationer och vänsterorganisationer som inte heller står för en önskvärd agenda som har montrar på Bokmässan. Vad händer om Sverigedemokraterna en dag vill ha en monter?

De som helt vill slippa snacka om Nya Tider säger att det här överhuvud taget inte är en fråga om yttrandefrihet. Oh yes, det är det visst.

Diskussionen om Nya Tider är ett exempel på hur obekväm dagens vänsterliberaler börjar bli med yttrandefriheten eftersom alla inte använder den på ”rätt sätt”. ”Trollen” hatar och kränker och sprider lögner – ska de verkligen få göra det? ”Vi kan aldrig tolerera intoleransen” är den orwellska maximen med vilken de försöker bli av med dem som tycker dumma och dåliga saker.

En annan nyordning är att den som försvarar yttrandefriheten också måste ta ansvar för det som yttras. Förr var det kungar och kardinaler som bestämde vad som var okej att säga. Idag är det medierna, Twitter och vänsterliberalerna som hyssjar ner folk. 

I USA och Storbritannien finns politiker som anser att det ska vara förbjudet att säga n-ordet eller förneka förintelsen till och med i sitt eget hem. Det är bakgrunden till Joyce Carol Oates End of free speech in America, där hon försvarar rätten till den egna åsikten vilken den än må vara. Ingen ska behöva vara rädd för våld, men den obehagliga åsikten eller risken att bli kränkt kan ingen skyddas från.

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/97Jvp/kom-till-sans–kom-till-massan

Även i Sverige har vi strömningar som vill förbjuda n-ordet även i syfte att förklara varför man inte bör använda det. Då är man ute på väldigt grumliga vatten.

Vi är besatta av att diskutera vem som får säga vad och när. Som Hume påpekar, säger man antingen: ”You can’t say THAT!”, för det är kränkande eller ljug. Eller också säger man: ”YOU can’t say that!”, för du är inte kvinna, svart, gay etc. Svarta som har ”fel” åsikter bemöts med: ”YOU can’t say THAT!”.

Det är en ironi att de förtryckta grupper som har kämpat mest för rätten att prata nu framställer det som ett martyrskap att leva i ett samhälle där ordet är fritt. I stället för att diskutera hur man kan vidga yttrandefriheten ytterligare går man in för att minska den, i demokratins namn.

Men utan yttrandefrihet skulle vi inte ha någon demokrati.

Mycket kloka ord från Linderborg där. Hon är själv vänster, om jag inte har tagit fel,  och har kallat meningsmotståndare för ”troll”. Men hon vill inte vara sådan. Hon vill ta alla människor och deras åsikter på allvar.

Sådant gillar jag!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: