Varför flagga över huvud taget?

Det verkar bli allt vanligare att studenter springer ut insvepta i flaggor från föräldrarnas hemländer. Nalin Pekgul oroas av att ungdomarna inte hellre vill visa lojalitet med det land som de själva är uppvuxna i.

När hon själv tog studenten hade hon kurdiska kläder, men några andra flaggor än de svenska hade hon inget minne av. Det var i Sverige dessa utländska studenter utbildade sig, så varför ta fram andra flaggor och vända sig och på så sätt offentligt vända sig mot det land man vuxit upp i och ska bli vuxen i? Det kan ju också vara föräldrarna som kräver denna lojalitet med deras hemland. Men föräldragenerationen kan inte lastas för alla strömningar som rör sig i den unga generationen. Många ungdomar som är födda här odlar sin etniska identitet långt mer än vad som är försvarbart och de gör det tillsammans. Pekgul har sett exempel på hur man i kurdiska debattforum inte angriper meningsmotståndarens argument utan ifrågasätter hens kurdiskhet.

Dessutom är det ofrånkomligt att ett allt för starkt upphöjande av det egna folket innebär ett förakt för andra folk, det vill säga rasism. Det paradoxala är att dessa unga nationalister är starkt kritiska mot Sverigedemokraterna och deras nationalism och rasism – utan att se några paralleller.

Precis som när det gäller svenskar är det inte något fel att engagera sig för den egna kulturen. Men det är inte bra när det slår över i nationalism. Och flaggor där de inte hör hemma kan lätt tolkas som nationalism. Svenska flaggor i Sverige som har utbildat ungdomarna i Sverige, visst det kan vara okej.

Men för att komma bort från nationalismen ska det kanske inte flaggas alls. I alla fall inte på skolgården.

http://www.expressen.se/kultur/ide/hissa-svenska-flaggan-pa-studenten/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: