De är inte chefernas fel att vårdtagarna är rasister

Vårdtagare inom hemtjänsten kan säga ”nej, tack” till utländsk personal.

Nu bör cheferna rannsaka sig själva och säga nej, tack – till rasistiska krav.

Detta skriver Attila Yoldas i Expressen.

http://www.expressen.se/kronikorer/atilla-yoldas/hemtjansten-sag-nej-tack-till-rasistiska-krav/

”En enhetschef i Ånge berättar att de tar hänsyn till att vårdtagarna inte vill ha utländsk personal. Enhetschefen i Timrå gick steget längre och jämförde förbud mot utländsk personal med förbud mot katter – det finns ju trots allt vårdtagare som är allergiska.

För personer med utländsk bakgrund är föreställningar om bristande kompetens, ojämlika anställningsvillkor, förnekade förmåner, fördomar och rasism tydliga effekter av strukturell diskriminering, enligt en rapport från LO.

Många undersökningar leder till samma slutsats. Hur du ser ut, var du kommer ifrån och vad du heter påverkar dina möjligheter på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Yoldas vidare.

Ja visst, det är 50 procents större chans att du kommer till intervju för ett jobb om du är svensk jämfört med om du är utländsk. Men vad har det med att göra att chefer går med på vårdtagares krav inom hemtjänsten?

Inom hemtjänsten anställs just många utlänningar för ett det sägs att det är ett jobb som svenskar ratar. Jag jobbade själv där på 80-talet parallellt med studier, eftersom det just var jobb som var lätta att få. Men då vet jag just att cheferna hade problem med att vårdtagare inte ville släppa in färgade personer. Eller män. Eller unga flickor ”som ändå inget kunde”.

Samtidigt så HAR vårdtagarna själva rätt att bestämma vad de vill ha hjälp med och kunna välja sina personliga assistenter själva! Att neka dem detta är OCKSÅ ett brott!

Med andra ord är det inte något lätt problem att lösa. Men man löser det definitivt inte genom att kalla chefer som lyssnar på sina vårdtagare för rasister. Om man inte ser över LSS på allvar.

https://lagen.nu/dom/hfd/2012:75

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: