Nu vill folk göra om Dybeck också!

Pastor Karin Olofsdotter  menar att man skulle kunna skriva om texten i nationalsången Du gamla du fria av Richard Dybeck. Varför då? Jo, den andra versen känns förlegad! Den nuvarande texten kom till under den svensk-norska unionen, i ett annat politiskt läge.

Men man sjunger ju att man tronar på minnen från fornstora dagar. Inte att det är okej att förtrycka norrmän (förlåt, norr-personer!).

Förslag till andra versen är:

Du bär våra minnen, vår framtid, vårt nu,

var än vi har rötter här på jorden.

Ja, Sverige, du sköna, vårt fosterland är du

och jag vill leva, jag vill bo i Norden.

Ja, jag vill leva, jag vill bo i Norden.

Kommentar till texten:

De första raderna inkluderar även de människor som inte är födda i Sverige, men som nu bor i och bärs av landet. En nationalsångs syfte måste väl ändå vara att skapa samhörighetskänsla?

Men vad har Sveriges historia att göra med var man är född? Är man en del av detta land så är man en del av dess historia – oavsett var man är född!

Åter ett exempel på att folk är rasister mot svenskar då man vill betona att vårt land inte är vårt land och vår historia! Att man kan trona på minnen från fornstora dagar kan man väl göra utan att var född här! Varför måste det speciellt betonas?

”Fosterland är ett laddat ord. Men det skulle kunna tolkas dubbelt. Dels som landet som födde mig, men också som landet som tog emot mig som en fosterförälder. Tolkat så finns det en anknytning både för den sverigefödda och den utlandsfödda”, skriver Olofsdotter vidare.

Men vad fan? Hur i helvete kan fosterland vara rasism? Är kurder som vill leva ut sin kurdiska kultur rasister de också? De har ju inte ens ett eget land! Är det därför vi är rasister, för att vi fötts – i ett land?

”Leva och bo i stället för leva och dö. Människor är inte längre så stationära. Även svenskar arbetar och bosätter sig utomlands. Till och med för gott. Den här formuleringen är mindre statisk, vilket passar bra i våra dagar när människor flyttar runt i världen frivilligt och ofrivilligt”, skriver hon sen.

Flyttar man frivilligt vill man väl inte bo i Norden eller Sverige just då. Varför ska jag sjunga det då? Är man ofrivilligt här, eller måste fly härifrån en dag, så vill man kanske inte leva här för alltid.

Finns det ingen jävla måtta på idiotin? Och varför gå in och rota i någon annans verk? Strider det inte mot copyright?

Tycker man att denna nationalsång är fel – så byt då! Eller skriv en ny! Men varför skulle vi? Den är ju inte rasistisk, vad jag kan se. (Men det finns väl någon vänsterdåre som anser det.)

Trevlig nationaldag på tisdag! Oavsett om ni är gammelsvenskar, nysvenskar, boende här eller turister! Fira ni som vill, eller låt bli!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: