Helt rätt att surrogatmödraskap förbjuds!

Framtidsdystopin ”The handmaid’s tale” är tv-serien på allas läppar. Serien är baserad på Margaret Atwoods kända bok ”Tjänarinnans berättelse ”från 1985, och skildrar en totalitär värld där fertila kvinnor förslavas och blir ”livmödrar” åt den härskande klassen.

Boken har kallats för en feministisk dystopi – men denna dystopi är verklighet idag! Och surrogatmödrar och deras barn har uttalat sig mot denna typ av människohandel. I Sverige undersöktes nyligen frågan i en statlig utredning. Utredningen kom fram till att riskerna med surrogatmödraskap är allt för stora för att det ska kunna tillåtas i svensk vård.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/wl7jA/succeseriens-dystra-kvinnosyn-redan-har

Det finns uppenbara risker för handel och kommersialisering av kvinnors kroppar, och risken för psykisk press och påtryckningar för att kvinnor ska ställa upp som surrogatmödrar är uppenbar.

För mig är det självklart att kvinnors kroppar och känslor inte ska utnyttjas på detta sätt, i synnerhet inte i en redan överbefolkad värld. Självklart skulle hederspåtryckningar öka även bland svenskar om detta tilläts ”din syster/kompis/kusin kan inte få barn, du måste ställa upp”.

Är man frivilligt barnlös som jag och en av grunderna till det är just att jag inte vill förstöra min kropp/har förlossningsskräck så kan det bli ett helvete! Vad än moderaterna tycker!

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22427705.ab

Svenskar som åker utomlands för att skaffa barn på detta sätt ska upplysas om vad kvinnorna som bär deras barn utsätts för. Sedan vet jag inte om jag tycker det ska vara straffbart, lika lite som att sexköp ska vara det. Förbjuder man sexköp eller att någon skaffar barn genom en okänd mamma så kan det förvärra situationen för de drabbade kvinnorna.

Det är viktigare att faktiskt upplysa folk om att barn är ingen rättighet. Oavsett om det sker genom spermadonation (som inte skadar kroppar, men där det också förekommer handel) eller surrogatmödraskap (som utnyttjar kvinnors kroppar). Lika lite som att sex är en rättighet.

Folk måste kunna skilja på rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Kommer vi så långt löser vi nog rätt mycket.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22323146.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: