”Bussiga Barbro” har rätt!

Den mest intressanta siffran i SCB:s nya partisympatiundersökning är det stora stödet för Sverigedemokraterna bland dem med utländsk bakgrund. Hela 12,6 procent av väljare med två utlandsfödda föräldrar sympatiserar nu med partiet. Bland männen är stödet över 15 procent, högre än bland väljarkåren i stort. Trenden är likartad, om än inte lika stark, bland väljare som själva är födda utomlands.

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/hur-kan-akesson-fa-invandrares-roster/

Riktigt intressant att läsa detta. 2014 jobbade min kompis ”Bussiga Barbro” som rösträknare. De som plockade valsedlar och riktigt viftade med att de tänkte rösta på SD var de som – tja- inte såg svenska ut. Men de med utländsk bakgrund som röstade på SD låg på två procent 2014. Och redan då trodde jag att det var fler, eftersom jag redan då förstod att det var fler än man trodde. Sedan vet jag inte om stödet och siffran 2% menas två procent av hundra procent invandrare som röstade gav röster till SD eller om siffran två procent betecknar två procent av hela landets röster. I så fall så skulle siffrorna för invandrarnas röster ligga i paritet med svenskarnas röster.

Men nu sägs det att invandrares sympatier för SD har sexdubblats. Det finns säkert flera förklaringar till det. Men det är intressant att ökningen sammanfaller i tid med den stora flyktingvågen till Sverige. Kanske är en förklaring helt enkelt att de som invandrat tidigare påverkats av flyktingkrisen i högre utsträckning än andra. De som är invandrare ser precis som svenskar problem med hög invandring hit. Problem som inte minst de själva drabbas av såsom bostadsbrist, arbetslöshet och kriminalitet.

Andra partier kan nu förstås välja att förfasa sig över att personer med invandrarbakgrund i högre grad stöder SD, ett parti med rasistiska rötter. Man kan också gräma sig över det orättvisa i att ett parti som knappt har någon integrationspolitik nu belönas med ökat stöd.

Men det vore nog mer verkningsfullt om de tog krafttag mot samhällsproblemen som finns. För trovärdighetens skull bör de också ha en plan för hur framtida flyktingar – de fortsätter att komma i internationellt sett höga tal till Sverige – ska kunna få jobb och bostäder. Och att få jobb och bostäder är även svårt för svenskar

Att SD annars lär fortsätta växa är inte ens det värsta problemet. Tvärtom, vi kommer få både nynazism och islamism att tampas med. Vilket jag ser som större problem än en restriktiv invandringspolitik och låg nativitet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: