Vi kan inte leva såhär

Det svenska ”skuggsamhället” har fått en allt större uppmärksamhet. Hur många som lever i Sverige utan laglig rätt vet vi inte. Mörkertalet antas vara stort och växande. Bara för 2017–2019 tror Migrationsverket att man kommer överlämna 30 000 ärenden till polisen där personen har avvikit.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/OxLP1/vi-maste-satta-stopp-for-skuggsamhallet

Detta skriver moderaterna Petter Månsby och Patrick Benabou i Aftonbladet.

Förutom de som befinner sig i Sverige illegalt finns det också de som har rätt att vistas här – men den rätten har de fått på falska grunder. Till exempel så av 581 utförda tester visade 441 att personen var äldre än 18 år.

Andra lever här med falska identitetshandlingar. I en granskning av marockanska migranter hade 65 av 77 sökande uppgett falska uppgifter.

2014 kritiserades Italien av EU-kommissionen för att man inte registrerade asylsökare vid ankomst, i strid med Dublinförordningen. Under migrationskrisen 2015 kollapsade systemet fullständigt. Asylsökare som enligt EU-lag skulle söka asyl i första ankomstland kunde i stället åka vidare till andra delar av Europa. Många valde Sverige.

Under 2012–2016 sökte över 370 000 asyl i Sverige. Under merparten av dessa år har Migrationsverket haft svårigheter att säkerställa ålder, ursprungsland och identitet. Någon gränskontroll har inte existerat.

Den som inte menar att detta är ett problem, hen ljuger. Så som säkerhetssituationen ser ut i Europa måste vi reda ut vilka som finns här. Det är oförlåtligt att se på hur terrordåd efter terrordåd utförs av personer som inte har rätt att vara i Europa.

Tre åtgärder måste till – genast!

  • Kartläggning. Omfattningen av skuggsamhället måste kartläggas av myndigheterna. Migrationsverket bör få ett särskilt uppdrag att se över tidigare beslut som kan ha fattats på felaktiga grunder. I de fall där detta har skett bör man kunna ogiltigförklara beviljade uppehållstillstånd. Ett system som redan introducerats i Norge.

  • Avveckling. Skuggsamhället måste avvecklas. Migrationsöverenskommelsen som Alliansen ingick med Miljöpartiet 2011 bör överges. En överenskommelse som skapat en paradoxal situation där myndigheter motverkar varandra i stället för att samarbeta för att svensk lag följs. Polisens förmåga att utföra avvisningar och inre utlänningskontroller måste stärkas. Sverige bör också ingå återvändandeavtal med länder som inte tar emot utvisade personer.

  • Blockering. Det tjänar lite till att ta itu med problemen om de riskerar att återupprepas. Vi föreslår därför att det blir obligatoriskt att genomgå ålderstest för ensamkommande. Testerna bör också kunna utföras retroaktivt. Ansvaret för att styrka sin identitet bör skärpas. Missbruk av svenska pass måste hindras och gränskontrollerna måste kvarstå till att EU:s medlemsländer lyckas komma överens om en hållbar migrationspolitik.

 

Vi kan inte fortsätta sopa problem under mattan. Det är en fara för det demokratiska samhället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: