Konstig vinkling på att någon helt enkelt är en dålig mamma!

I maj lämnade en 24-årig kvinna sin tvååriga dotter och sin 16 månader gamla son i en varm bil för att ”lära dottern en läxa”. Bilen var varm och de båda barnen dog.

Enligt ett pressmeddelande från polisen lekte barnen i bilen. Mamman sa till dottern att kliva ut ur bilen, men när tvååringen vägrade låste mamman bildörren för att lära dottern ”en läxa”. Hon tänkte att dottern skulle kunna ta sig själv och sin bror ut ur bilen när hon ville.

Mamman gick sedan in och rökte marijuana innan hon somnade och sov i två-tre timmar. När hon vaknade och upptäckte vad som hänt tog hon sönder en bilruta för att få dödsfallen att se ut som en olycka, har hon nu sagt till polisen.

Hennes ursprungliga förklaring, som utredningen kunde visa inte stämde, var att barnen ska ha lekt på en veranda när hon insåg att de plötsligt var borta. Mamman menade då att hon letade efter barnen i 30-40 minuter innan hon till slut hittade dem inlåsta i bilen. Hon sa att de tagit sig in i bilen och låst in sig på egen hand och att hon slog sönder en bilruta för att försöka rädda dem.

https://www.metro.se/artikel/två-barn-lämnades-ensamma-och-dog-i-varm-bil-mamman-rökte-marijuana

Självklart var denna, antagligen missbrukande, kvinna en dålig mamma. Missbrukar man är man ingen bra förälder, inte ens om man vill barnens väl, vilket uppenbarligen inte denna kvinna ville. Straffar man barn genom att låsa in dem och säga till dem att ta sig ut de bäst kan är man ingen bra förälder.

Men ändå, varför denna vikt vid att mamman rökte marijuana? Hade hon varit full hade man inte betonat att hon söp i rubriken, inte heller hade man velat att läsaren skulle säga att ”ojdå, den hemska spriten, nu förbjuder vi den”. En och annan, kanske, men inte en majoritet.

Både alkohol och cannabis kan brukas och missbrukas. Det ska inte förväxlas med att det faktiskt finns folk som inte borde skaffa barn.

För några år sedan glömde en pappa ett barn i en bil i Sverige. Det barnet dog också, och det skylldes på stress. Ska man inte förbjuda stress också? Det är inte heller lämpligt i kombination med att skaffa barn.

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Pressen gillar att köra med sådana rubriker, men jag är inte alls lika säker på att man inte skulle ha kört med ”Två barn lämnades ensamma och dog i varm bil – mamman satt och söp” om så hade varit fallet.

    Även om jag väl tycker att Metro är en tämligen undermålig tidning, så har de faktiskt visat en viss tendens att inte alltid köra på det gamla mediaspåret med ”dödsknark” hit och dit. För inte så länge sedan lät de ett antal brukare komma till tals – i och för inkluderade de även en kommentar av Gabriel Wikström som än en gång menade att man inte tänker avkriminalisera, eftersom det inte skulle sända ut ”rätt signaler”. Att politiker – och än värre den i sammanhanget ansvariga ministern – år 2017 på allvar anser att det är ett godkänt argument är häpnadsväckande.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: