Bränner böcker gör man i diktaturer

Janne Josefsson anklagar biblioteken i Botkyrka för att bränna äldre versioner av Astrid Lindgrens böcker, eftersom de innehåller ord som uppfattas som rasistiska.

Kommunen menar att Josefsson har fel. Men så sent som i juni kom kritik från Justitieombudsmannen för att man nekat att ta in böcker på grund av deras innehåll.

http://www.expressen.se/kultur/vad-stammer-egentligen-i-pippi-braket/

Självklart kan inte folkbiblioteken köpa in alla böcker som ges ut. Vill man ha tag i vissa saker får man helt enkelt vända sig till Kungliga biblioteket. Inte heller kan andra bibliotek spara allt, utan man måste gallra.

Frågan är bara på vilken grund det gallras.

Botkyrka kommun skriver i sitt pressmeddelande att man gallrat vissa utgåvor av ”Pippi i Söderhavet” där det ”förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska.”

Man har ersatt dessa med en ny utgåva från 2015, där ordet ”negerkung” bytts mot ”Söderhavskung”.

Men kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka kommun har tidigare fått kritik av Justitieombudsmannen för beslut kring böcker.

Detta efter en anmälan om att Tumba bibliotek nekat både inköp och fjärrlån av boken ”Invandring och mörkläggning – en saklig rapport från en förryckt tid”. Man hänvisar till kvalitetsbrister i saklighet och källhantering, men också till att boken strider mot den interkulturella handlingsplanen. Samma person försökte sedan låna titeln ”Muhammeds flickor: våld, mord och våldtäkter i Islams hus”. Där nekades också både inköp och fjärrlån med ”en allmän hänvisning till sin verksamhetsplan och förvaltningens värdegrund,” enligt JO.

JO kritiserar detta genom att säga att självklart behöver inte biblioteken vara neutrala gällande brister i vetenskaplig kvalitet eller rena sakfel i böcker. Men så länge inte ett yttrande är brottsligt är det inte bibliotekens sak att ta hänsyn till de värderingar och åsikter som förs fram.

Botkyrka bibliotek har tagit åt sig av kritiken. De menar att det var rätt att inte köpa in böckerna men fel att neka fjärrlån.

Och det låter rimligt även för mig.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: