Släng ut folk som inte kan bete sig!

I debatten kring vålds- och sexualbrott finns ett antal myter som ständigt upprepas. En av dem är att det enbart är samhällets normer som orsakar våldtäkter. Men den främsta missuppfattningen, som av någon outgrundlig anledning sprids av en del feminister, är att hemmet skulle vara den farligaste platsen för kvinnor att vistas på. Att den typiske sexualbrottslingen inte är ”någon som lurar i mörka gränder”, utan en helt vanlig kille, är ett mantra som ofta återkommer.

Räknar man alla våldsbrott mot kvinnor blir siffrorna så klart annorlunda. Hustrumisshandel tenderar ju att ske i hemmet. Men ser man endast till sexualbrott är bilden en annan. Nära 60 procent av den här typen av kriminalitet sker på allmän plats, jämfört med knappt 20 procent i hemmamiljö. Och i sju fall av tio är gärningsmannen helt okänd för offret, enligt Brå:s trygghetsundersökning från 2015.

http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/vem-som-helst-ar-inte-valdtaktsman-/

Detta skriver Karin Pihl i Expressen.

I fjol, då medierapporteringen var tät efter ett antal uppmärksammade sexualbrott på svenska musikfestivaler, slogs nästan rekord i att komma med irrelevanta lösningar på allvarlig kriminalitet. RFSU menade att det är lärare och inte poliser som har i uppgift att förhindra våldtäkter och rikspolischefen delade ut ”tafsa inte-”armband.

UNF och IGOT-NTO menar att det är en sak som är problemet – nämligen alkoholen. Det är inte ”alla män” som våldtar utan män utan impulskontroll. Men att förbjuda alkohol på festivaler är inge lösning. Det finns ofta barer i anslutning, och folk har druckit innan de kommer till konserterna.

Dessutom är det tråkigt att straffa den oskyldiga majoritet av alla som gillar kombinationen musik och öl. Sverige har redan väldigt strikta generella regler kring alkohol. I stället borde det vara lättare för vakterna att plocka ut de som har fått lite för mycket under västen…

Det är enskilda män som våldtar. Psykologiforskningen har en ganska klar bild av dessa människor: de är aggressiva, har dålig självkontroll, överkonsumerar alkohol och droger och förnekar sitt beteende.

Medan

Men det är knappast en generell beskrivning av män. Inte heller är detta samhällets förväntningar på hur män ska bete sig. Att införa särskilda kvinnoavdelningar på festivaler är därför överilat. Likaså är abstrakta diskussioner om maskulinitet troligtvis inte särskilt effektivt. För att minska sexualbrott krävs en konkret bild av gärningsmännen, och konkreta lösningar.

Därför kan man inte säga ”alla män” eller ”ungdomar från Mellanöstern och Nordafrika” eller ”alla som dricker alkohol”. Eller skylla på någon machokultur.

Män som våldtar vet inte var gränsen går. Lika lite som män som slår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: