Mallorca har tröttnat på turister

Mallorca har tröttnat på turister – och jag förstår dem!

Flera lokala protestorganisationer kräver att lokala myndigheter stoppar alla svenskar, britter och tyskar från att förstöra ön, som är en av svenskarnas mest populära turistmål.

– Det är allvar nu. Mallorca håller på att kollapsa, säger geografen Gerard Hau.

http://www.expressen.se/nyheter/qs/mallorcas-ilska-mot-svenska-turister-har-tagit-over/

Mallorcaborna menar att det inte går att handla på de lokala marknaderna längre eftersom de är överfulla av turister. Gamla damer kommer helt enkelt inte fram.  Helt begripligt, om det kommer 15 miljoner turister per år. Så många att många radiostationer bara sänder på engelska.

Förra sommaren kunde turister se graffiti på husväggar i Palma med budskapet “turism är terrorism” och “turister åk hem”.

I stadsdelen Santa Clarita, där många svenskar bor, har någon nu även skrivit ”Shoot the tourist” på en husvägg.

Bara några hundra meter därifrån skriker en man: ”Jag pratar inte med turister! Go home tourists!” när journalister vill fråga om grafittin.

Många i Mallorca menar att turismen riskerar att driva bort lokalbefolkningen. När allt fler hyr ut sina lägenheter via Airbnb och européer köper semesterbostäder på Mallorca så driver de upp priserna och tvingar lokalbefolkningen att flytta, då de inte har råd att bo kvar.

Gerard Hau på Mallorcas stora miljörättsorganisation Grup Balear d’Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB) vet av egen erfarenhet vad de talar om. Han bor nära arbetarklasskvarteren Santa Catalina.

– Skandinaverna har börjat köpa upp alla bostäder i Santa Catalina för att hyra ut till andra turister när de inte är där själva och nu är hyrorna uppe i 15 000 kronor i veckan. Ingen vanlig invånare har råd att bo kvar här. På min gata har en norrman köpt fyra hus och jag har fått lappar i brevlådan om att han vill ha fler. Det är otäckt.

Eftersom detta är så pass vanligt så går det inte ens att kontrollera det. Inte undra på att folk protesterar.

Denna massturism skadar också miljön.

Miljörättsorganisationen GOB tillhör de mest stridslystna. En demonstration för att stoppa exploateringen av en strand med viktigt fågelliv lockade mer än 15 000 människor.

Organisationens talesman Gerard Hau listar problemen.

– Mallorca klarar inte mer turism. Alla besökare skadar ett bräckligt ekosystem. Vårt avloppssystem kan inte hantera alla människor… Och vi har vattenbrist. Förra året hade vi sådan vattenbrist att många byar var helt utan vatten. Lastbilar fick åka dit med vatten på grund av all turism.

– Och de vet dessutom inte hur de ska hantera alla sopor på ett säkert sätt, säger Hau.

De som köper hus vill ha lika gröna trädgårdar som hemma, trots att klimatet är annorlunda – och det kräver vatten! Dessutom ska alla ha egen pool…

Båtar är dock ett annat stort problem för Palma.

Ibland kan så många som åtta stora kryssningsfartyg ligga i hamnen.

– Och de använder den värsta sortens bränsle och ska dessutom ha energi för att kunna vara i gång dygnet runt. Plus att 20 000 människor helt plötsligt från ingenstans invaderar ön.

Inte nog med det. På Mallorca finns under sommarmånaderna över 100 000 hyrbilar. De påverkar naturligtvis trafiken.
– Det räcker med en enda liten olycka för att trafiken ska stå helt still. I veckan var det stopp på motorvägen i tre timmar, säger Hau.
Samtidigt brottas Spanien med en svag ekonomi. Turism drar trots allt in skattepengar till landet. Och turismen till Mallorca ökar eftersom länder som Egypten, Tunisien och Turkiet har drabbats av terror.
Men både spanjorer och ditflyttade turister oroas.

Det leder också till fler demonstrationer.

På fredagen hölls en stor demonstration på Palmas flygplats för att protestera mot en eventuell framtida utbyggnad, Någon timma senare kommer Ciutat per a qui l’habita anordna en demonstration i centrala Palma då de ska ta över ett torg och bjuda på dryck.

– Vi är trötta på att det bara är uteservering efter uteservering efter uteservering på gatorna. Det här är vårt sätt att ta tillbaka det offentliga rummet, men också för att påminna om att staden inte bara kan ha souvenirbutiker, säger Nora Müller som flyttat hit från Berlin.

– När man pratar med invånarna märker man att det finns en genuin och stor oro för var vi är på väg, säger hon.

Och då turister även skräpar ner och missköter sig på annat sätt så har man ytterligare problem.  Förutom att områden exploateras.

Men det drabbar inte bara öar som Mallorca. Det drabbar till och med storstäder som Lissabon, Berlin och Stockholm.

Jag förstår verkligen att mallorcaborna är trötta på det här. Och då kan de vara glada över att de inte har 20 procent utlänningar som bor där och kräver att deras språk ska talas i skolor, på arbetsplatser och i nyhetssändningar och att det är deras kultur som gäller och inte spanjorernas.

Ty jämför man det med invandring man ser på fastlandet så kostar det enormt mycket pengar, utarmar ekonomi, och till viss del kultur, samtidigt som styrande hävdar att det är nödvändigt för ekonomin.

Hur nu det går ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: