Uppenbarligen föredrar man våldtäkter framför fredligt umgänge

Polis som ställer in dansfester i Sommarstockholm börjar bli en dålig vana. Förra året stängde polisen en lokal i Marievik vid Liljeholmskajen och lät bevaka den under en hel helg, för att hindra rave-fester. Man gjorde stor sak av att det gjorts 20 narkotikaingripanden vid fester under hela den våren, och enskilda poliser talade om livsfara – vilket bestämt avvisades av arrangörerna.

Att polisen nu ger avslag för festivalen Into the factory, tänkt att äga rum i en före detta cementfabrik i Nynäshamn 10–12 augusti, följer samma mönster. Man hänvisar till säkerhetsrisker och att det förekom narkotika då samma arrangör ordnade festen Into the valley i Dalhalla förra sommaren.

Motiveringen är tvivelaktig av flera skäl. Bland annat framför polisen vandringsmyten om narkotikapåverkade personer som tror att de kan flyga som en del av säkerhetsriskerna. Tror de på det själva?

Till det ska läggas att arrangören ordnar liknande fester över hela världen. I länder som Frankrike, Tyskland och Australien gör polisen uppenbarligen en annan bedömning, och jobbar med – inte mot – samma arrangörer.

Rapporterna i lokalpressen från förra årets danstillställning i Dalhalla beskrev dessutom en rekordlugn tillställning utan fylla, våld, stölder eller sextrakasserier. En ordning andra slags arrangemang bara kan drömma om.

Ändå är det just dessa lugna och våldsbefriade fester som polisen gång på gång stoppar av föregivna säkerhetsskäl. Jag är inte trygg med den förklaringen.

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/vqKxX/ingen-kommer-hoppa-fran-tak-polisen

Detta är inte Pinglans tankar utan en artikel av Mattias Svensson i Aftonbladet. Men det skulle kunna vara Pinglans tankar. Pinglan håller nämligen med.

Varför tror folk i detta upplysta land på att folk blir galna av knark och tror att de kan flyga? För det första – olika droger fungerar olika. För det andra – olika personer reagerar olika på en och samma drog. Någon blir psykotisk av cannabis, någon annan får delirium av alkohol. Det betyder inte att alla blir galna av rusmedel.

Men lagen säger att ALLA droger (utom alkohol och tobak) är dödliga. Därför måste man förbjuda rave – eftersom det KAN hända att folk tar ecstasy där. De flesta tar inte ecstasy på danstillställningar. Vore det så – tja, kan vi slippa våldtäkter, stölder och bråk – skulle det inte vara bättre än ett hejdlöst supande, då?

Hittills har jag inte begripit den svenska narkotikapolitiken, och uppenbarligen kommer det att dröja innan jag gör det.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Jag fick faktiskt läsa om meningen rörande att Polisen menar att folk kommer att tro att de kan flyga. Det fastnade liksom inte vid första genomläsningen, att man på fullaste allvar går ut med en vandringssägen som skäl till att stoppa en musikfestival. Å andra sidan bör vi betänka att Polisen sällan förlitar sig på evidensbaserad fakta när det gäller sådant här, vilket blir pinsamt uppenbart när man bläddrar i narkotikapolisens blaska, där man bland annat har stor förkärlek till att likställa korrelation med kausalitet.

    Myten om att man tror att man kan flyga när man tar LSD härstammar som jag har förstått det i första hand på två händelser. Dels en händelse där CIA-anställde Frank Olsen ska ha kastat sig ut ur ett fönster på arbetsplatsen. Enligt CIA hade han druckit ett glas vatten som även innehöll LSD och vips så trodde han att han kunde flyga. Det andra fallet rörde Diane Linkletter, som enligt hennes far hoppade till sin död på grund av LSD. Det förstnämda fallet fick sig en intressant twist när man flera decennier senare utförde en ny obduktion och slog fast att Olsen hade åsamkats dödliga skador innan han föll från fönstret. Det hela såg alltså snarare ut som ett mord. Vad gäller Linkletter, så avskrevs det som ett självmord utan några påvisade kopplingar till LSD. Att man i efterhand inte kunde finna kopplingar till LSD sket dock media fullständigt i, vilket naturligtvis även förbudslobbyn gjorde, och man har istället fortsatt att upprepa denna myt om och om igen. I Sverige har ”experten” Kai Knudsen ”expanderat” det hela lite och för något år sedan hävdat att den traditionella drycken ayahuasca får folk att tro att de kan flyga. Även psykedelisk svamp har fått den här stämpeln och allt alltså baserat på sensationalism/alarmism rörande LSD.

    En annan vandringssägen som har kopplats till LSD är ”apelsinmannen”, där en person ska ha tagit LSD och därefter fastnat i något slags permanent psykos där denne tror att han har förvandlats till en apelsin och är livrädd för att bli skalad. Myten har fått obegripligt stor spridning och ett av de stora namnen inom psykedelisk forskning, dr James Fadiman, återger den som ett exempel på den rena nonsens som sprids rörande LSD. Påståendet är så absurt att jag inte utesluter att det från början var menat som ett skämt, men att förbudsförespråkare tog det på allvar. Även scientologerna har ägnat sig åt lite ”expansion” här och applicerar myten om apelsinmannen på ecstasy, av alla droger. Man menar även att ecstasyintag kan leda till att man börjar äta glas. Dumheterna tycks vara ändlösa!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: