Mjölk är en symbol för förtryck

Sedan sent 1800-tal har mjölk varit en symbol för rasbiologisk renhet och vit överlägsenhet. Den vita drycken som vid denna tid ansågs som det perfekta livsmedlet ur näringssynpunkt, knöts symboliskt samman med den vita kroppen som kunde tillgodogöra sig mjölken bättre än icke-vita.

Detta har sociologiprofessorn E. Melanie Dupuis vid University of California Santa Cruz studerat och beskrivit.

Ja, jisses! Tobias Linné och Iselin Gambert skriver vidare i Aftonbladet:

”De föreställningar om den vita kroppens perfektion som speglas i mjölkdrickande, kan spåras tillbaka till den genetiska mutation som ligger bakom många nordeuropéers förmåga att tillgodogöra sig mjölk som vuxna.

Människan är det enda djur som dricker mjölk av en annan art i vuxen ålder, och laktosintolerans som vuxen är det normala (ungefär 75 procent av världens befolkning beräknas vara laktosintoleranta i vuxen ålder). Trots det har komjölksdrickande sedan mer än 100 år tillbaka utgjort normen i den västerländska kulturen.”

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/2WzMB/sa-blev-vit-mjolk-en-symbol-for-vit-makt

Trots detta uppmanas vita i USA att inta mjölkprodukter. Men – hur går detta ihop? Vita tycks ju uppenbarligen vara lika lite lämpade för att intá mjölk som andra, om nu 75% är laktosintoleranta?

Och i Sverige? Jo, där blir Hanif Bali anklagad för rasism – för att han dricker mjölk på en bild på Twitter och taggar den med emojis som förklarar att han är tolerant – laktostolerant!

”Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet”, skriver man vidare i Aftonbladet.

Hjälp! Det är ju ungefär som debatten om n-ordet! Det är inte alltid rasister som använder det, enligt vissa debattörer, men ordet har en koppling till rasism.

Snart är vi vita väl rasister eftersom det vi skiter ut i toan är brunt…

Men det är inte bara människor vi förtrycker genom att dricka mjölk. Vi tar också ifrån kon deras mjölk till deras barn – och av någon anledning så förtrycker vi kor genom mjölkdrickande genom att tillåta kalvslakt.

Därför är ett glas mjölk alltid förtrtyck. Iallafall om man är vit.

Undrar bara om ost är rasism det med. Kanske hån av ostasiater eftersom osten är gul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: