Man kan visst återkalla medborgarskap!

Moderaterna har föreslagit att man ska kunna återkalla medborgarskap för folk som har begått terrordåd och har dubbla medborgarskap. Givetvis har de fått fan för det, och det har talats om att det strider mot svensk grundlag. Men det är inte riktigt sant.

https://www.svd.se/gunnar-strommer-fragan-om-medborgarskap-maste-nyanseras-battre

De internationella konventioner om medborgarskap, som Sverige skrivit under, medger återkallelse i två specifika situationer. Dels om någon fått sitt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter. Dels om en person har tagit värvning i annan stats tjänst eller begått allvarliga brott mot staten. I det senare fallet gäller också ett ovillkorligt krav på att ett återkallat medborgarskap inte får leda till statslöshet.

Fast – om man tar värvning i annan stats tjänst så får man väl för fan se till att få medborgarskap där, även om man är statslös! Kanske i synnerhet då!!!

Givetvis ska inte återkallande av medborgarskap missbrukas för att bli av med personer man bara inte gillar av någon anledning. Och det är väl det man är rädd för att så kommer ske om man nu tillåter det.

Samtidigt finns väl avvägd lagstiftning i många demokratiska rättsstater med samma folkrättsliga förpliktelser som Sverige. Exempelvis medger Tyskland, Danmark och snart även Norge återkallelse vid både felaktiga uppgifter och allvarliga brott mot staten. Finland tillåter det vid felaktiga uppgifter.

I Sverige slår regeringsformen fast att ”ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap”. Detta är en absolut rättighet. Ska det bli möjligt att återkalla medborgarskap måste grundlagen ändras.

Men – då står ju svensk lag mot internationell rätt! Mycket märkligt. När S-politikerna Ilmar Reepalu och Morgan Johansson år 2011 förordade temporärt medborgarskap som skulle kunna återkallas vid grov brottslighet i största allmänhet, var det alltså inte förenligt med folkrätten. Och Sverigedemokraternas återkommande påstående att återkallande av medborgarskap inte förutsätter en ändring av grundlagen står i strid med regeringsformen.

Med andra ord så bryter de politiker som håller sig till internationell rätt mot svensk folkrätt och grundlag!

Den fråga som Moderaterna nu har väckt rör dock snarare allvarliga brott mot staten. Flera frågor måste utredas närmare. En är vilka brott som ska kunna leda till återkallat medborgarskap. I Norge har man kopplat det till landsförräderi, vissa terrorbrott och internationella brott som folkmord. En annan fråga gäller vilka medborgare som ska omfattas – bara de som förvärvat medborgarskap, eller även de som fötts som svenska medborgare? (I båda fall är dubbelt medborgarskap en förutsättning.) Danmark har valt den senare vägen för att undvika skillnader beroende på hur man blivit medborgare – i Frankrike skapade ett sådant förslag från förre presidenten Hollande ramaskri.

Och visst kan det bli problem. Jag känner till exempel en person som har en svensk och en holländsk förälder. Min kompis har nederländskt medborgarskap, men dennes barn har dubbla medborgarskap, då deras andra förälder är svensk. Min kompis talar lite nederländska, barnen kan inte alls språket. Så de skulle få det knepigt om de utvisades till Holland. Det skulle bli samma fall som med irakierna som ska utvisas till Afghanistan…

”Medborgarskapet har stor betydelse, både för individen och för staten. Det rymmer stora möjligheter att bidra till sammanhållningen i vårt samhälle. Frågan om återkallelse i vissa situationer bör ingå i en nyanserad debatt om hur vi värnar respekten för det svenska medborgarskapet i framtiden”, avslutar advokaten och moderaten Gunnar Strömmer en mycket bra och tänkvärd artikel i SvD.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: