Vad är det för fel med att begränsa rörelsefrihet för de som inte har uppehållstillstånd här?

En längre tid har vi identifierat europeiska medborgare som återvänder från Syrien som presumtiva terrorister.

På senare tid har asylsökande som fått avslag flutit upp som en ny riskgrupp.

Ett skäl är att många länder inte prioriterar att utvisa flyktingar som fått avslag och gått under jorden.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GdxwV/skuggsamhallet-okar-terrorhotet

Åter ett bevis på den slapphet som råder och som i längden riskerar människoliv. Under lång tid har flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar i alla instanser kunnat gå under jorden och leva som papperslösa. I länder som Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien lever tusentals i ett skuggsamhälle. Hur fan är det över huvud taget möjligt? Om jag inte har rätt att vistas i ett land – ska jag inte vara där! Söker jag asyl eller annan form av uppehållstillstånd så kanske jag inte ska låsas in – men jag ska inte ha fri rörlighet i landet innan beslut fattats. Redan då IKEA-morden skedde för två år sedan var jag förvånad över att folk bara kunde gå ut från asylboendet sådär. Inte för att jag tror att alla begår terrorbrott eller mord – eller ens andra brott – utan för att jag tror att de går under jorden.

Polisen i de flesta europeiska länder lägger inga större resurser på att spåra upp dem och se till att de verkligen lämnar landet. I en del fall går det inte att utvisa människor därför att deras hemländer vägrar ta emot dem eller därför att situationen där är alltför farlig.

Jaha. Och om deras hemländer inte vill ta emot dem – varför skulle andra länder vilja? Många gånger, som i just Marocko, där många av senaste tidens terrorister kommer ifrån, så vill de inte ha tillbaka dem just för att de ÄR kriminella! Men nog kan jag tycka att de i Marocko ska ta hand om och straffa sina egna brottslingar, precis som att vi i Sverige ska ta itu med våra kriminella.

Självklart kan man känna sympati med dessa människor som befinner sig i en mycket svår situation. Men det finns en annan sida också. Människor som lever som papperslösa eller som vet att de har små utsikter att få sin asylansökan godkänd är extra sårbara – och därmed också extra mottagliga – för att radikaliseras av militant islamism.

Vi har sett enstaka exempel på hur terrorister medvetet utnyttjat flyktingströmmen för att kunna ta sig till Europa och utföra dåd här. Men frågan är om inte risken är större att asylsökande radikaliseras på plats när de märker att de hamnar på samhällets botten och drömmen om ett nytt liv inte går att uppfylla.

Ja, men på så sätt kan man förklara nazism också. Svenskar som blir högerextremister befinner sig också på samhällets botten. Att ta hit folk som man inte kan ge ett bra liv här talar ju i så fall emot att man över huvud taget ska släppa in dem. Vi kanske ska se till att de som bor här har jobb och bostäder innan man lovar ut ännu mer till folk – och det alldeles för ofta utan att ställa några krav. Många (men, märk väl, inte alla) VILL inte ens jobba här eller lära sig vårt språk och vår kultur eftersom det för dem (precis som för en del svenskar i vissa fall) lönar sig mer att gå på bidrag.

De extremt långa väntetiderna för asylsökande i de flesta västeuropeiska länder skapar en stor ovisshet och press. Det kan leda till psykisk sjukdom. I terrordåden i Stockholm, Berlin och Åbo finns i samtliga fall frågetecken kring gärningsmännens psykiska hälsa. Vilket också är ett bevis på att den nuvarande invandringspolitiken inte funkar. Folk måste få besked inom snar framtid. Som jag skrev för att bra tag sedan – apatiska flyktingbarn simulerar inte – och ändå är det bara i Sverige detta förekommer. En följd av invandringspolitiken.

Tyvärr ser jag bara en lösning på att få ett säkrare Europa. Inga fler flyktingar hit. Och ut med dem som visar minsta tecken på att inte vilja anpassa sig här. Skulle det bli en ohållbar situation här (vilket inte är en utopi med tanke på vad som sker i vår värld) och vi måste fly (vart, det kommer inte finnas ett fredat hörn i denna värld då detta blir verklighet), så måste vi anpassa oss till vad som gäller i det landet. Och dit vi kommer måste det ställas krav på oss. Att vi lär oss språket så gott det går och accepterar den kultur och de lagar som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: