Prostitution och tiggeri

Ivar Arpi har ytterligare en gång skrivit ett klokt inlägg. Denna gång om varför tiggeri bör förbjudas. För det första är romerna – det rör sig främst om romer från Bulgarien och Rumänien – inte svenska medborgare. Rent juridiskt är de inte vårt ansvar, utan deras hemländers. Moraliskt är deras situation inte bara andras, utan även deras eget ansvar. Tiggarna är inte intresserade av något svenskt medborgarskap, utan av pengar som de tar med sig hem igen.

https://www.svd.se/lat-inte-tiggeriet-normaliseras

Människor far dessutom illa av att tigga, och låter man det fortgå skapas incitament för att de ska fortsätta tigga.Och för människohandlare att fortsätta utnyttja dem. I våras visade en norsk motsvarighet till Uppdrag granskning, NRK:s Brennpunkt (18/4), att kriminella nätverk dominerar tiggarmiljön. Dokumentären granskade ­förvisso tiggeriet i norska Bergen, men en liknande situation har rapporterats från exempelvis Småland där en man blev svårt misshandlad för att han vägrade tigga (SMP 13/4).

Enligt Arpi håller dessutom romer på sitt. De vill inte alla gånger assimileras. Och då blir det ännu svårare att hjälpa dem om de inte vill bli hjälpta. Säkert så misstror många romer gadjos då de förföljts av dem, men då icke-romer vill hjälpa dem blir det en omöjlig situation. Man måste faktiskt mötas på halva vägen, därför måste icke-romer lära sig mer och romer måste vilja integreras bättre.

Jag antar att de är emot tiggeriförbud också är emot sexköpslagen. Att den finns beror ju just på att man inte ska kunna utnyttja folk som har en svår ekonomisk situation eller är utsatta för människohandel. Precis som tiggarna. Att ha en lag som sexköpslagen är som att tillåta folk att tigga men straffa de som ger dem pengar!

Christian Carlsson från KDU är för sexköpslagen just för att de som prostituerar sig gör det av tvång eller för att de befinner sig i en mycket svår och utsatt situation.

https://www.svd.se/bekampa-prostitution–legalisera-inte-sexkop

Med andra ord – precis av samma orsak som folk som tigger utanför Konsum!

Så – antingen förbjuder vi folk att ge pengar till tiggare, eller så tillåter vi att folk köper sex! Eller hur? Något annat är ju hyckleri!

 

 

Annonser

6 svar so far »

 1. 1

  BITTERPITTEN said,

  Allt är EUs fel. Innan EU kunde man åka dit för lösdriveri, och då var det inte tillåtet för Romer att komma hit och tigga.Nu får dom vara här i 3 månader, men har dom tappat bort legitimationen så kan ingen slänga ut dom.

  Angående sexköpslagen så har jag tänkt på en sak. Det är inte olagligt att betala någon för att ha sex i en porrfilm, så om man filmar sexet hos horan då är det helt plötsligt lagligt… Konstigt ?

  • 2

   Pinglan said,

   Eller gigolon, det finns även män som är sexarbetare ;). Men nog låter det konstigt.

   Man kan inte bara skylla på EU att folk tigger i Sverige. I många EU-länder är det olagligt att tigga.

  • 3

   Asp said,

   Jag skulle inte bli förvånad om både en och annan förtroendevald emellanåt själv kollar på porrfilm. Dessa kanske inte känner sig lika angelägna att ”rasa” mot det de själva sysslar med? Men visst är lagstiftningen ett uppenbart exempel på hyckleri.

 2. 4

  Asp said,

  Jag vet inte om sexköplagen är en bra jämförelse i sammanhanget. Många prostituerade menar att deras situation har försämrats i och med lagen och jag vill minnas att åtminstone en statlig rapport som framställde lagen som en stor framgång inte var vetenskapligt grundad, något som de ansvariga bakom rapporten även blev tvungna att erkänna. Jag känner igen inställningen från narkotikapolitiken, där det handlar om att få folk att tro den statliga linjen är effektiv (eller åtminstone att föredra) trots att det kanske snarare är tvärtom.

  Tiggeri är ett synnerligen uselt system och jag kan inte förstå folk som försvarar det. Jag läste en insändare för ett par år sedan skriven av en dam som var upprörd över att folk inte gav pengar till tiggande barn. Hur kan man bara vara så hjärtlös, menade damen. Jag råkade själv ut för den tiggande ungen ifråga som tillsammans med mamman (eller vad hon nu var) försökte få folk att ge bort pengar. Det hela handlade naturligtvis om känslomässig manipulation av tämligen låg nivå. Detta menade alltså insändaren att man bör uppmuntra, men barnarbete har varit förbjudet i Sverige sedan ett bra tag tillbaka och de som liksom den här damen försöker uppmuntra ett sådant tillvägagångssätt borde faktiskt åtalas.

  • 5

   Pinglan said,

   Jag håller helt med dig där. Christian Carlsson har fel i att prostituerade skulle ha fått det bättre med sexköpslagen, att folk var emot den då den ifördes berodde ju just i månt och mycket på att sexarbetarna menade att deras situation blivit svårare, inte lättare, sedan lagen infördes.
   Av samma anledning är jag också emot den nuvarande narkotikapolitiken. De som missbrukar har en svårare situation än i de länder där politiken inte är så restriktiv, eftersom de behandlas som brottslingar om de söker hjälp. De som brukar har inte rätt till sin egen kropp i Sverige, vilket är helt absurt, då man talar otroligt mycket om rätten till sin egen kropp i princip alla andra sammanhang.

   • 6

    Asp said,

    Ja, hyckleriet är ganska pinsamt uppenbart, men än mer pinsamt är att många bara köper ”argumenten” rätt av utan att spendera ett enda ögonblick på att tänka efter.

    Man slänger inte anorektiker i fängelse, trots att man definitivt kan hävda att de ägnar sig åt ett självskadebeteende. I extrema fall kan det möjligen bli aktuellt med tvångsvård (i de fall vården överhuvudtaget reagerar/fungerar), men en anorektiker kommer aldrig att hamna i belastningsregistret på grund av hur denne behandlar sin kropp.

    Man kriminaliserar inte heller människor som ägnar sig åt aktiviteter som hästsporter, motorsporter, sportdykning, bergsklättring, ishockey och så vidare, trots att det absolut finns en risk för att man kommer att kunna skadas allvarligt, ja till och med förolyckas på grund av sitt val av aktivitet. I dessa fall anser man att en vuxen människa har rätt att själv bestämma vilka risker denne vill utsätta sig för, även om man kanske blir tvungen att bära skyddsutrustning när man utövar aktiviteten. Det vill säga skademinimerande åtgärder, något som myndigheter i nästan alla sammanhang helt bortser ifrån när det gäller narkotika (och prostitution, skulle jag nog hävda). En sak som skiljer dessa aktiviteter från narkotikabrott och prostitution är moraliserandet kring de sistnämnda.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: