Ni som blir föräldrar – klaga inte på att jag flyger!

Svenskarnas miljömedvetenhet bör ta ett steg till. Alla som blir föräldrar borde ställa sig frågan om ett barn räcker – för miljöns skull.

Detta skriver Erik Isberg i DN.

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/gor-ett-val-miljon-skaffa-bara-ett-barn/

Lunds universitet släppte nu under sommaren en forskningsstudie där man tittade på vilka livstillval som har största effekt att minska koldioxidutsläpp i utvecklade delar av världen. Utav de olika livsvalen studien tittade på så var den med allra störst minskning av koldioxidutsläpp valet att skaffa ett barn mindre, alltså att aktivt välja att inte ha ett eller flera barn till. Det skulle motsvara 58,6 ton av koldioxidekvivalenser per år – baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster (denna siffra kan reduceras kraftigt om utsläppsnivåerna minskar), skriver han.

Med andra ord – varje barn som föds till denna planet är en miljöbov per se. I synnerhet i den rika delen av världen, där vi också i regel kan bestämma själva om vi vill bli föräldrar eller inte.

Visserligen skriver Isberg att en regering aldrig ska ta kontrollen över din kropp, men det gör den redan. Det behöver vi bara se på vår drogpolitik för att se. Vi utvisar inte heller folk som har islamistiska åsikter, och vi låter nazister demonstrera utan tillstånd, så vi måste vara rädda hela tiden. (Också skäl för att avstå barn, btw.) Men det är bra att Isberg uppmanar folk att tänka till.

Vidar Ferm skriver vidare på temat. Han menar också att vi måste begränsa antalet födda barn för att kunna försörja oss, helt enkelt.

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/gor-ett-val-miljon-skaffa-bara-ett-barn/den-enda-vettiga-atgarden-ar-att-begransa-antalet-fodda-barn/

Alla andra sätt att minska befolkningen, krig, farsoter och svältkatastrofer innebär oacceptabla lidanden. Kina var tidigare på rätt väg med sin enbarnspolitik. Tyvärr har man numera övergett den. De stora religionerna är inte till någon hjälp, tvärtom hävdar de i allmänhet att “vi skall uppfylla jorden” och bekämpar både preventivmedel och aborter. Och att få dem att ändra sig är inte så lätt. Det som återstår är att med politiska medel styra nativiteten. Ge barnbidrag endast till det första barnet. (Dagens svenska system där man får mera barnbidrag per barn, ju fler man har är ju helt vansinnigt!) Höj det första barnets barnbidrag till en nivå som helt täcker alla kostnader för uppehälle och utbildning ända upp till universitetsnivå. Gärna också för alla fritidsaktiviteter upp till vuxen ålder. Men ge inga bidrag till flera än det första barnet. Undanta alla fertilitetsbefrämjande åtgärder från den allmänna sjukförsäkringen. Ta bort alla bidrag till forskning som syftar till ökande fertilitet!

Detta enligt Ferm, som vill att preventivmedel, preventivmedelsrådgivning och aborter ska vara kostnadsfria.

Vi i Sverige borde gå i bräschen för detta. Andra länder ser ju upp till oss i barnomsorgsfrågor, jämställdhet och invandringspolitik enligt våra myndigheter, så då borde väl andra länder se oss som ett föredöme om vi gjorde på detta viset. Ty om vi gjorde på detta sätt så skulle Sverige ÄNTLIGEN göra något BRA!

Jag har länge efterlyst en enbarnspolitik i Sverige också. Det som skulle bli problematiskt, och som till viss del gjorde att man övergav den i Kina, är att det skulle ske selektiva aborter. I Kina har man fått ett mansöverskott som inte är bra. Bland annat för att det då ökar risken för handel med flickor.

Men om selektiv abort förbjuds – gärna för mig! Fast då bestämmer staten över din kropp igen – ja fan, det är inte lätt!

Fast ni som väljer att skaffa barn och ändå klagar på att jag flyger kan lägga ner direkt. Ni är också ett miljöhot.

 

 

2 svar so far »

 1. 1

  Asp said,

  Terence McKenna (frontfigur inom den psykedeliska rörelsen, som inspirerade David Lynch till att skapa Twin Peaks-karaktären dr Jacoby) var inne på detta för i runda slängar 20 år sedan. Han tog specifikt upp det faktum att i-länderna – och då i synnerhet USA – bidrar betydligt mer med nerskitandet av vår värld än folk i utvecklingsländerna och menade att om varje amerikansk kvinna endast födde ett barn, så skulle läget kraftigt förbättras endast efter ett par generationer.

  • 2

   Pinglan said,

   Då det gäller barnafödande i världen idag så måste både den rika och den fattiga delen ta sitt ansvar. Den rika delen av världen förstör miljön och den fattiga delen kan inte försörja sin befolkning. Inga tar ansvar för att denna planet ska må bättre. Det är sorgligt.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: