Vi kan bara hoppas på att Sverige och Tyskland lär sig

Tyskarna går till val. Och många av dem tänker som jag själv tänker. Situationen där liknar väldigt mycket situationen i Sverige.

Under flyktingkrisen 2015 kom det 1,2 miljoner(!) flyktingar på ett år. Krav på att fixa 500 bostäder på en natt kom!

I Traunreut, som i förhållande till sin storlek tillhör de städer som tog emot flest flyktingar, träffar Aftonbladet Nicole utanför ett bageri. Hon säger att hon inte är särskilt intresserad av valet eller av politik. Utom på en punkt. Invandringen.

– Merkel gjorde ett allvarligt fel när hon öppnade gränserna, säger hon. Jag tycker verkligen synd om de stackars människor som kommit hit men vi kan inte hjälpa alla.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4M91g/efter-flyktingstrommen–invandringen-hetaste-valfragan-i-tyskland

Precis som jag själv slits hon mellan medkännande och vetskapen om att det helt enkelt inte fungerar.

– Det är svårt när de har en helt annan kultur än vår. Det blir lätt konflikter och missförstånd. I skolorna sjunker kvaliteten, säger hon.

På andra sidan gatan spelar en grupp äldre män kort på ett medhavt bord sittande vid några bänkar. De kom till Traunreut som flyktingar efter andra världskriget. Ändå ser de med ogillande på de nyanlända.

– De är så många, säger Alexander. Vi måste föda dem. Vi måste hitta lägenheter till dem. För att inte tala om jobb. De förstår inte vår kultur. Men vad ska vi göra?

Precis så tänker jag själv. Det finns inte bostäder och arbeten ens åt de inhemska och åt de flyktingar som kommit långt tidigare. Kanske måste man lösa de problemen först innan man lovar guld och gröna skogar till resten av världen?

Många tyskar är missnöjda med hur politikerna har hanterat flyktingkrisen, men de ger inte de enskilda flyktingarna skulden. De tänker precis som jag. Det är inte individernas skuld. De är också offer för en icke-fungerande värld. Men det blir problem om en 13-årig flicka är på väg att giftas bort, hon blir omhändertagen av myndigheter och familjen inte förstår vad som händer, att man inte tillåter barnäktenskap i Tyskland eller Sverige. Då BLIR det problem med integrering. Och parallellsamhällen uppstår. I Sverige har vi sett det alldeles för tydligt.

En sak till är ett problem i Tyskland. Och i Sverige. . Alldeles för få av dem som inte har några asylskäl utvisas.

– De blir kvar därför att vi inte har modet att visa att vi menar allvar med att de inte får stanna. Något som minskar respekten för staten.

Både Tyskland och Sverige har haft terrordåd. Utförda av folk som inte hade rätt att vara  i landet.

Före flyktingkrisen var det högerextrema partiet AfD på väg att självdö. Nu kan de plötsligt bli tredje största parti i valet. Det hade aldrig hänt om vi inte så okontrollerat släppts in alla dessa flyktingar. Före flyktingkrisen var Tyskland förskonat från den högerpopulism som vi ser överallt i Europa och USA. Nu har vi blivit ett land som alla andra.

Jag tror inte att jag hade behövt vara rädd för vare sig islamister eller Nordiska MotståndsRörelsen om inte vi hade haft den flyktingpolitik som vi har.

Om vi vill ha bort högerpopulism i Europa så kanske vi måste lyssna mer på folks oro.

Tack för mig denna gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: