SVT avpublicerar!

Enbart 10 av 12 avsnitt av tv-serien ”Bert” finns tillgänglig på SVT:s Öppet arkiv. Enligt SVT har man valt att avpublicera avsnitt 3 och 4 på grund av ”olämpligt innehåll”.

När jag läste detta tänkte jag att ”ojjdå, någon råkade väl säga ”neger” eller kläcka ur sig något sexistiskt”. Detta brukar ju leda till censur i Sverige. Och mycket riktigt. Då jag läser vidare så får jag ett förtydligande.

Avsnitten som saknas är avsnitt tre, ”Erik the Great”, och avsnitt fyra, ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna”. I avnittet ”Erik the great” föreslår bland annat karaktären Klimpen att klassens tjejer ska sälja sina kroppar för att tjäna in pengar till klassen. Han benämner sig också som ”världens hallick”. I avsnittet ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna” syns karaktären Bert bland annat iklädd så kallat blackface. Han beskriver sig genom att använda n-ordet.

https://www.metro.se/artikel/svt-har-avpublicerat-två-avsnitt-från-kultserien-olämpligt-innehåll

Varför inte göra som i USA? Eller på TLC  vid ”Gypsy sisters”, då man varnar för grovt språkbruk? Eller på kanal 11 inför So You Think You Can Dance, då man varnar för blinkande ljus? Varna för att det kan förekomma innehåll som kan uppfattas som rasism och sexism?

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt. Ska vi ha kultur som är fri eller ska den vara statlig? Håller man sig inom lagens ramar, vad är då problemet?, säger Anders Jacobsson, som tillsammans med Sören Olsson skrivit Bert-böckerna, till Nöjesbladet.

Anders Jacobsson säger också att han inte skulle skriva på detta sättet idag utan att göra en problematik kring det.

Susanna Balsvik, planeringschef SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv menar att det är svårt att få barn att förstå den tid då andra värderingar rådde. Jamen, just därför är det viktigt att tala med barn om det, att visa det i våra arkiv. Annars förlorar vi en del av vår historia. Och hur ska vi då kunna relatera till vare sig vår nutid eller till en framtid?

Nej, som BillHicksHOLLOGRAM skriver på Flashback: ”Man börjar känna sig så jävla gammal när man konstant tänker att det va bättre förr, Inga PK, 1/10 del så många feminister, ingen mass invandring, miljön mode bättre. om vi går tillbaka till 70 talet så fick man till och med ha under 3 gram gräs på sig det går inte en dag utan att jag vill fly från vansinnet.”

Förutom taskig stavning så kan jag inte annat än hålla med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: