Anna Dahlberg har rätt!

Europas asylsystem fungerar inte längre. Moderaterna förtjänar beröm, inte hätsk kritik, för att de vågar tänka i nya banor.

Detta skriver Anna Dahlberg i Expressen.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/moderaterna-har-ratt-om-flyktingpolitiken/

Hon menar att något måste göras, och hon grundar sitt påstående på:

• Det är inte träffsäkert. I stället för att hjälpa de mest skyddsvärda tar EU i allt högre grad emot ekonomiska migranter från fattiga demokratier.

• Det är dödligt. För att ta sig in i Schengenområdet utan visum krävs att man gör det illegalt, och att korsa Medelhavet är ofta det enda alternativ som återstår.

• Systemet göder en enorm smuggelindustri runt Medelhavet, som enligt en uppskattning omsätter runt 300 miljarder kronor om året. Det är den tredje största globala, kriminella verksamheten efter vapen- och droghandeln.

• Könsfördelningen är skev. Den oreglerade invandringen domineras helt av män.

• Utvisningarna fungerar inte. Det är inte bara Sverige som brottas med stora problem att utvisa migranter som saknar asylskäl. Bara 36 procent av de afrikaner som illegalt tar sig till Europa skickas tillbaka, enligt EU-kommissionen.

• Det sker ingen säkerhetsprövning. Det är givetvis bara en liten minoritet bland alla migranter som utgör säkerhetsrisker. Men de är tillräckligt många för att exempelvis ha lett till en mångdubbling av antalet våldsbejakande extremister i Sverige på kort tid.

• Enskilda länder, såsom Sverige hösten 2015, riskerar att bli så överbelastade att samhällets funktionalitet hotas.

• Trycket mot EU kommer att bli ohållbart på sikt. Allt tyder på att Afrikas befolkning fördubblas till år 2050 och med förbättrad ekonomi kommer alltfler att göra den livsfarliga resan norrut.

• Det finns ett stort folkligt motstånd. Högerpopulister har haft stora framgångar i Europa i spåren av flyktingkrisen 2015, vilket inte minst de tyska och österriska valen nyligen visade.

 

Jag kan inte anant än hålla med om varje påstående.  Då man lovar guld och gröna skogar i Europa, kanske främst i Sverige, så kommer folk att forstätta riskera sina liv på Medelhavet. Dessutom kommer det fler, inte bara de som flyr krig och förföljelse, utan även de som söker sig ett bättre liv i största allmänhet. Och då även folk i u-länder, inte bara i Europa, förökar sig som kaniner, så kommer inte Europas kontinent att klara av detta.

Inte heller utvisas de som inte har asylskäl och terrorister kommer in med flyktingströmmar. Det riskerar folks säkerhet, och folk blir rädda. Både för terrorism, bostadsbrist och arbetslöshet, och VIPS så ökar högerextrermism. Det ser man på valen i princip i vartenda västland nuförtiden.

Europas funktionalitet KOMMER att braka ihop om detta fortsätter. Och vad vill man ha? Inte bara en flyktingrkris TILL Europa utan även IFRÅN! Och vart ska européerna fly? Detta bör våra politker svara på innan de anklagar oss för att vara rasister och främlingsfientliga.

Moderaterna tänker iallafall till. Man måste bygga vidare på det kvotsystem som FN redan har. Migranter ska evakueras från kaosets Libyen till säkra platser i Niger och Tchad. Där kan det sedan ske en prövning av skyddsskälen och de mest behövande väljas ut. Det är så vägen framåt måste se ut. Dagens livsfarliga smuggelrutt genom Libyen och över Medelhavet behöver stängas ner samtidigt som kvotsystemet byggs ut.

Men i stället för att väcka en nyfiken debatt har Moderaternas nya linje kritiserats från såväl höger som vänster. Likt ett mantra förkunnas att Sverige måste värna asylrätten. Men vad menas egentligen med det? Det finns i dag inget lagligt sätt att ta sig till EU och utöva rätten att söka asyl – av det enkla skälet att unionen skulle kollapsa om det gjorde det.

När Genèvekonventionen undertecknades 1951 – och utvidgades till att gälla hela världen 1967 – kunde ingen föreställa sig en globaliserad värld där miljontals människor skulle ha möjlighet att nyttja asylrätten.

Sedan är det ju inte någon lätt fråga. Hur man än ställer sig så betalar man ett högt moraliskt pris. Därför skulle alla tjäna på en ärlig debatt, vilket Moderaterna iallafall försöker med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: