Lättkränkta svenskar

I Sverige ska man säga rom, inte zigenare. Men man behöver bara åka till Spanien eller Rumänien för att inse att de berörda inte alltid uppskattar att namnet på deras grupp tabubeläggs.

Detta skriver Nathan Shachar, DN:s korrespondent i Jerusalem.

https://www.dn.se/ledare/kolumner/nathan-shachar-mobbningens-ordforrad/

I Quito finns en restaurang som heter Menestras del negro – ”Negerns maträtter”. Dess firmamärke är en leende svart person, men inte någon igenkännlig ortsbo, utan en hämningslös stereotyp: en vilde med en benknota flätad i sitt hår.

Det skulle vara i Sverige, det! Här hade politiker tävlat i att twittra fördömande, och stället skulle vara tvunget att slå igen!

En svart kypare blir tillfrågad om vad han tycker om namnet, men han blir inte alls kränkt! För att få ”rätt” svar kontaktar man deras motsvarighet till Afrosvenskarnas riksförbund och deras svar förvånar:

”Nej och åter nej!” Det är inte rasism utan tvärtom! ”Stället heter så för att maten där är så bra och så billig”.

Neger är inte ett rasistiskt ord utan ett honnörsord!

Går man längre norrut så är det mer eller mindre lag på att säga ”rom” i stället för ”zigenare”.   Det är inte de berörda som bett om detta. När en term sätts på index så blir den strax sårande och sedan tabu. I dag studsar svenskar för ordet ”zigenare”. I Spanien är den nationella kulturen – dans, sång, poesi och musik – genomsprängd med zigenska element. När beskäftiga antropologer kom för att döpa om gitanos fick de svar på tal. Ordet, meddelade gitanos talesmän, ”är ingen förolämpning, akta er för att försöka solka ned det”. Och i Tyskland vill man hellre kallas för ”zigenare” eftersom folk försöker solka ner ordet genom att byta ut det. Man menar på att det är bättre att behandla zigenare som människor i stället för att döpa om dem!

En tysk-rumänsk författare, Franz Remmel, träffade zigenarhövdingen Bulibascha, som sade: ”Kallar du mig ’rom’ tycker du synd om mig. Kallar du mig ’zigenare’ så talar du till mitt hjärta.”

Det säger väl också en hel del.

Jag känner själv en romsk kvinna. Hon kallar sig själv ”zigenare”. Hennes romska vänner säger ”zigenare” och hennes icke-romska vänner säger ”zigenare”. Hon säger också att det är attityden, inte ordet, som är viktig.

Jag har också en kompis som säger ”neger”. Att inte säga detta ord skulle vara mer rasistiskt, eftersom det kan tolkas som att ”är det så hemskt att vara neger så att man inte ens får nämna det”.

I USA, för hundra år sedan, var den artiga termen ”colored people”, som ersattes av ”Negroes”, som gav plats åt ”blacks” och ”African-Americans”. Häromåret utbröt ett stort buller på Lunds universitet då man i en kursbok från 1990 stötte på uttrycket ”negerledaren Martin Luther King”. Det blev dygdiga åtbörder, ångestskrin och krav på ingripande, allt enligt känd ritual. Inga av moralisterna verkade ha reda på att King kallade sig själv just ”negerledare”. Skall läroboken censureras så hugg för all del också in på Kings tal ”I have a dream”, historiens, jämte Shylocks monolog, mest berömda antirasistiska alster. Det finns minst tio ”Negro” i talet.

Med andra ord – vi som inte har tolkningsföreträde får ofta höra att vi ska använda de ord som folkgrupper använder om sig själva – vi bör då använda just ”zigenare” och ”neger”.

Sedan finns det väl de som menar att ordet ”negro” i den spanska restaurangens namn betyder ”svart”, inte ”neger”.  Då man påpekar ordets etymologiska bakgrund så får man höra att det inte är så idag, ordet betyder inte ”svart” utan är ett nedsättande ord och att man inte ska ta hänsyn till etymologin. Konstigt bara att det är etymologi som gör att man inte ska säga ”mulatt”, eftersom det kan härledas från ett portugisiskt ord för ”åsna”…

Och om nu ”neger” ÄR ett nedsättande ord, hur handskas man då med problemet i spansktalande länder där ”svart” och ”neger” är samma ord?

Själv vill jag bara tacka Nathan för en bra artikel som visar på vilken politiskt korrekt ankdamm Sverige är. Samt ”Bussiga Barbro” för ytterligare ett bra tips för bloggen!

Kram!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: