Ska folk straffas för lagligt beteende?

Idag lägger regeringen fram ett lagförslag som innebär att svenska medborgare kan dömas för att ha betalat för sex, även i länder där sexköp inte är olagligt. Regeringens egen utredare avrådde från förslaget, men nu kan det ändå bli verklighet eftersom KD kan tänka sig att stödja regeringen och Vänsterpartiet i frågan.

– Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar. Detta är också ett vallöfte, något som vi drev redan i opposition och som vi nu levererar, säger Morgan Johansson

https://nyheteridag.se/regeringen-vill-forbjuda-sexkop-utomlands-trots-tung-kritik-fran-juridiska-instanser/

Detta förslag har kommit upp förr. Och fått kritik. Att odla bilden av sig själv som en feministisk regering ska inte strafflag användas till.

För att svenska medborgare ska kunna dömas i Sverige för handlingar begångna utomlands krävs vanligtvis att det råder dubbel straffbarhet, det vill säga att handlingen är brottslig i bägge länderna. Detta grundar sig i icke-inblandningsprincipen, att staters suveränitet ska respekteras.

Det finns undantag från kravet på dubbel straffbarhet, exempelvis sexbrott mot barn, människohandel och äktenskapstvång. Undantagen motiveras oftast med att det finns bred internationell samsyn i synen på dessa brott, även om just äktenskapstvång istället motiveras med brottets ofta gränsöverskridande karaktär. Det är till denna lista med undantag som regeringen nu vill lägga köp av sexuell tjänst.

Kritiken mot förslaget handlar i första hand om bristen på internationell samsyn. I många länder är det inte olagligt att betala för sexuella tjänster. Det bekommer inte Morgan Johansson.

– För att det ska bli internationell samsyn, för att saker och ting ska förändras internationellt, så måste ibland enskilda länder gå före, säger han till Ekot.

Men det är inte en internationell samsyn. I många länder är sexköp förbjudet, men våldtäkt inom äktenskapet tillåtet. Det har även framförts att förslaget riskerar att undergräva icke-inblandningsprincipen vilket i förlängningen kan leda till att exempelvis utländska medborgare som har gjort abort i Sverige kan straffas i hemländer där abort är förbjudet. Ett annat problem är att lagen riskerar att bli verkningslös eftersom de misstänkta brotten kommer att bli svåra att utreda, vilket i sig undergräver förtroendet för rättsapparaten.

Vi har redan idag konstiga fall. Det är förbjudet att ha THC i kroppen i Sverige, men inte i Nederländerna. Röker du på där begår du inte något brott, men du är kriminell i Sverige, även om du inte röker cannabis alls här. Det kan också bli ett problem i större utsträckning än idag.

Därför är jag emot detta, hur fel jag än tycker att det är med handel med kvinnor, män och barn.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: