Synd om de godissugna

Om forskarna har rätt är det här dåliga nyheter för den som gillar choklad. För om 30 år kan chokladen vara slut, enligt dem, skriver The Sun.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7l500V/larmet-all-choklad-kan-ta-slut–om-30-ar

Detta på grund av det kommer att bli ett varmare klimat, vilket inte gynnar odlandet av kakaobönor.

Kakaoträd trivs nämligen bäst i regnskogsliknande förhållanden som det är nära ekvatorn. Dessa hotas nu av sjukdomar och ett klimat som som kommer att suga fukten ur jorden. År 2050 spår man att det kommer vara omöjligt att få till ordentliga skördar på många ställen i världen. Bönder kommer att tvingas att flytta sina odlingar till högre höjder, men det finns begränsad plats och många platser är skyddade för djurliv.

Tja, det låter ju inte bra. Tydligen får man välja mellan djur, natur, värme eller choklad. Fast det är väl med detta som med allt annat – man KAN inte få allt!

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Med tanke på att kakao omsätter mycket stora belopp, så kommer man säkert att försöka gå runt problemet genom genmanipulation eller liknande, för att på så vis skapa en planta med större tolerans mot värme. [Tillägg] Jaha, ja, nu när jag läser artikeln så ser jag att man redan tänker i de banorna. Sen tycker jag väl knappast att tabloidtidningen The Sun är en särskilt tillförlitlig källa, något som Aftonbladet ofta tycks strunta i.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: