Hur länge kan Sverige leva i denna drogpolitiska bubbla?

Sveriges drogpolitik är bland de mest repressiva i västvärlden. Internationellt har lagstiftningen på många håll luckrats upp och även bland våra nordiska grannar syns ett skiftat fokus. I Norge har man beslutat om att avkriminalisera i december 2017. Man ska erbjudas vård istället för att bestraffas. Att vara problematisk konsument är en sjukdom, inte ett brott. I Danmark är det som det var tidigare i Sverige. Man får använda droger men inte inneha.

https://www.svd.se/danmark-och-norge-tar-helt-annan-vag-an-sverige

I Finland ser lagen ut som i Sverige, men narkotikarelaterade dödsfall är inte på långa vägar så vanliga som i Sverige.

I Portugal hade man fram till 2001 en sträng drogpolitik, men idag råder en av världens mest liberala lagstiftningar där. Bruk av narkotika är helt avkriminaliserat och det är även tillåtet att inneha mindre mängder. Gränsen går vid exempelvis ett gram heroin, 25 gram marijuana eller ett gram ecstasy. Och i Nederländerna, som är känt för sin liberala politik vill folk ha slut på drogturism. Narkotikadödligheten i Nederländerna är lägre än i Sverige, 16 dödsfall per miljon invånare mellan 15 och 64 år jämfört med 100 (2015). Möjligheterna att få vård och behandling är däremot större.

I USA ser det olika ut i olika delstater. Cannabis är fortfarande olaglig på federal nivå men åtta delstater – exempelvis Colorado, Oregon och Kalifornien – har legaliserat den och tillåter försäljning och konsumtion under reglerade former.

Samtidigt är cannabis strikt förbjudet i andra delar av landet. Bruk är inte olagligt, men innehav av även små mängder kan leda till stränga straff i vissa delstater.

I Kanada vill man legalisera cannabis 2018. Här har man både högt cannabisbruk och hög narkotikadödlighet.

Som sagt, det ser väldigt olika ut i världen. Men detta tycks, i likhet med invandringsfrågan, vara mer eller mindre tabu att diskutera i Sverige. Här ska vi vara nöjda med den narkotikapolitiska bubbla vi lever i.

I stället för att titta på fördelar som en avkriminalisering eller legalisering skulle kunna få.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: