Vi kommer inte få fler att bli positiva till invandring genom att kalla folk rasister

Demokratin är hotad. Det menar Dagens Nyheters nya politiska redaktörer, Per Svensson och Amanda Sokolnicki, i en programförklaring. DN:s ledarsida menar att högerextremister, populister och nationalister hotar vår demokrati.

För det första – är det bara folk till höger som hotar demokratin? Hur är det med islamister och våldsvänster?

För det andra – blir nationalister mindre nationalistiska genom att man kallar dem rasister? Skulle inte tro det, va?

”Högerextremister som nynazisterna i NMR är en sak. De är diktaturförespråkare i ordets sanna bemärkelse, och deras ökade närvaro ger skäl till oro. Men det är vanskligt att bunta ihop EU-kritiska nationalister och Sverigedemokraternas växande väljarkår – hur illa man än tycker om dem – med dem som vill avskaffa folkstyret”, skriver Karin Pihl i Expressen.

https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/demokrati-ar-inte-lika-med-dn-liberalism/

Exakt! Kunde inte sagt det bättre själv! Det är precis så jag tänker hela tiden. Dessutom tror jag att just genom att jämföra de som röstar på SD med de som sympatiserar med NMR så ökar stödet för nationalism. När man inte kan skilja på vad som är vad så BLIR folk missnöjda, och att inte kunna det är en fara i sig.

Självklart är nationalistiska rörelser ett problem.  Och Donald Trump liknar för var dag som går mer ett postmodernt konstprojekt än en amerikansk president. Men Trump är demokratiskt vald. Han är inkompetent och klumpig, men det gör honom inte till en diktator. Att han vann, trots att den politiska, ekonomiska och kulturella eliten hade en annan kandidat, är om något ett tecken på att demokratin som system fungerar i USA. I det auktoritära Ryssland eller i diktaturen Kina hade en sådan utmanare aldrig kunnat ta makten.

Om man säger att Brexit är ett hot mot demokratin eftersom att vara emot EU är odemokratiskt, ja, då har man demokratiska problem. EU kan vara demokratiskt eller odemokratiskt. Brexit kan vara demokratiskt eller odemokratiskt. Definiera demokrati, tack!

Man gillar demokrati om man är liberal, men man kan lika gärna vara vänsterpartist för att kalla sig demokrat. För att vara demokrat ska man anse att alla myndiga medborgare ska ha rätt att rösta, att medborgarna avgör vilka frågor som vi gemensamt ska besluta om och att det ska finnas en god infrastruktur kring valen.

”Någon ordning och reda måste det faktiskt vara med begreppen. Man kan inte bara ta ett ord, ändra dess innebörd och sedan kalla de som inte håller med om den nya innebörden för ”antidemokrater”. Det vittnar om att man inte tar sina motståndare och deras ståndpunkter på allvar.

Men den nationalistiska vågen är ett för stort problem för att inte tas på allvar. Anledningen till att dessa rörelser växt sig starka är trots allt att människor har röstat på dem. Som demokrat måste man tolerera att de tar plats i parlamenten, och som liberal måste man komma med goda, rimliga och relevanta argument mot dem. Och idka lite självkritik genom att fundera över vad det är som gör att människor lägger sin röst på dessa partier”, skriver Karin Pihl.

Verkligen något för oss alla att tänka på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: