Det är inte bara mammor som har svårt att få jobb

Sara Billström upplever att arbetsgivare ofta är negativt inställda till gravida och småbarnsföräldrar.  För henne är det viktigare att ha ett jobb nu när hon har barn än vad det var innan hon blev mamma.

https://www.expressen.se/nyheter/sara-har-nekats-flera-jobb-for-att-hon-ar-mamma/

Jamen – tacka fan för det! Det är ju två personer hon ska försörja, inte bara sig själv. Men varför inte se till att man har tillsvidareanställning innan man skaffar barn? Hade hon det och blev av med jobbet, så kanske man bör ta sig en funderare på om man ska ha barn i ett så osäkert arbetsmarknadsklimat. Dessa barn lär väl inte heller få det så lätt den dagen de blir vuxna, om man säger…

Sara upplever att inte bara en enda arbetsgivare tycks vara ovilliga till att anställa småbarnsföräldrar.

– Jag blir så himla trött på att få höra det här med att bara för att man är småbarnsförälder så ska man vara strulig. Som att man skulle vilja vara det. Man vill ju bara ha ett jobb och en trygghet.

Jag har svårt att få jobb. Jag är välutbildad och har inga barn. Och jag anser att antingen skaffar man barn eller så försörjer man sig. Punkt. Dessutom, sorry, men jag har också mer än en gång sett småbarnsföräldrar som är borta mär än de är på jobbet. Och då de är där så är de splittrade. Så att inte skaffa barn så länge jag är i arbetsför ålder har varit ett mycket enkelt val för mig.

Sara har i många år arbetat i restaurangbranschen, och anser att många chefer är oförstående för hennes, och andra föräldrars, livssituation.

– Bara för att man inte är tillgänglig hela tiden och börjar sätta lite krav på stabilitet och planering, så tycker de att man är strulig. Det är inte rättvist.

Då man jobbar med människor krävs det att folk är på plats. Och att planera då är inte alltid lätt. Man vet aldrig hur många sjuka som kommer in på ett sjukhus, hur många som är hungriga på en restaurang eller hur många låntagare som kommer till ett bibliotek. Det måste finnas folk där.

Det är inte heller rättvist att de som inte har barn alltid förväntas kunna jobba över, utan att få bättre löneutveckling, eftersom småbarnsföräldrar inte får diskrimineras enligt lag.

Enligt Sara finns det många fördelar med att anställa just en småbarnsförälder.

– Om man har barn är man ofta en vuxen och mogen människa, man är bra på att lösa olika situationer som kan dyka upp. Jag önskar verkligen att en arbetsgivare hade tänkt så.

Men vad är det som säger att barnlösa och barnfria inte kan lösa problem. Inte  heller mognar alla som får barn, även om många gör det. Det är ungefär som de som har barn som säger att de jobbar mycket mer än de som inte har barn och därför kan gå tidigare. Vi som inte har barn får snarare jobba dubbelt på många ställen för att alla arbetsuppgifter ska bli gjorda.

Nej, sluta klaga, ni som väljer att skaffa barn. Det är inte mitt ansvar att se till att ni klarar av era liv. Och om det nu är det, så förstår jag att arbetsgivaren inte vill anställa er, eftersom han eller hon inte vill ha utbränd personal.

Rätt eller inte kan diskuteras, men så ser det ut, och det måste även ni som har barn fatta. Eller har ni kanske trots allt inte uppnått denna mognad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: