Varför dessa moralprinciper och inte ren fakta?

När Socialdemokraterna i förra veckan föreslog skärpta regler för arbetskraftsinvandring blev reaktionerna hätska. Annie Lööf kallade partiets retorik för ovärdig och Jonas Sjöstedt anklagade rentav statsminister Löfven för att köpa rasisternas världsbild.

”Debatten om arbetskraftsinvandring liknar den om asylinvandring före den så kallade flyktingkrisen. Att fler alltid är bättre än färre. Att principer och moral är viktigare än pragmatism”, skrev migrationsforskaren Henrik Emilsson på Twitter.

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/alliansen-ar-naiv-om-jobbinvandringen/

Men varför är fler invandrare bättre än färre? Jag anser inte att det är bättre att ha fler svenskar än färre, så varför skulle jag vilja ha fler invandrare?
Och varför mer arbetskraft? Arbeten blir mer komplicerade, fler och fler arbetsplatser drar in då de inte har råd att anställa och det krävs att man ska göra vardagliga ärenden som att köpa biljetter och betala livsmedel själv.

Detta tycks våra politiker ha svårt att förstå. Inte minst våra borgerliga politiker. Det verkligt röda skynket för de borgerliga partierna är dock att Socialdemokraterna vill återinföra arbetsmarknadsprövningen. Det ska alltså bara gå att få tillstånd för jobb i yrken där det råder arbetskraftsbrist. Alliansen protesterar kraftfullt mot detta. Men även här finns en intressant parallell till den gamla flyktingdebatten.

”När jag träffar utländska kolleger säger de att Sverige är ett udda land i asylfrågor. Nej, säger jag då, det är ni som är udda. Ni alla,” sa Anders Danielsson, Migrationsverkets förre generaldirektör, bara ett halvår innan svensk flyktingpolitik slutligen kom att anpassas till europeisk miniminivå.
Då ska man ändå veta att inget annat västland har så oreglerad invandring av lågkvalificerad arbetskraft som Sverige har.

Vad än våra politiker både till vänster och höger säger om att det är högutbildade som kommer, eller att alla invandrare kommer vara högutbildade om några år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: