Vem har rätt att leva?

Påve Franciskus jämför vissa aborter med Nazitysklands försök att skapa den perfekta rasen. Han liknade fosterdiagnostik, som används för att upptäcka genetiska avvikelser i fostret, med nazisternas så kallade rasförädlingsprogram.
Vidare undrar han om vi har rätt att döda barn bara för att få ett lugnt liv, och att alla barn bör vara välkomna. Att göra fosterdiagnostik påminner honom mycket om nazisternas tvångssteriliseringar av bland annat människor med funktionsnedsättningar.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wEQepM/paven-jamforde-abort-med-nazismens-rasprogram
Nu kommer jag säkert göra en och annan rejält upprörd, men i detta fall håller jag med! Väljer man bort barn för att de har oönskade egenskaper ÄR man olämplig att ha barn, då ÄR man nazist! De ”perfekta” barn som sådana människor föder kommer få massor av otäcka krav på sig som de inte kommer att orka leva upp till, de kommer verkligen bli accessoarer till föräldrarna. Och att då välja bort barn som inte har de egenskaper föräldrarna önskar, oavsett om de råkar ha anlag för hörselskador eller rött hår, det ÄR att anse att vissa människor har större värde än andra!
Sedan betyder det inte att jag är mot abort i alla fall. Blir man till exempel våldtagen och aborten görs på tidigt stadium är det en självklarhet att det bör kunna göras innan barnet blivit ett liv som kan klara sig utanför livmodern.
I abortfrågan kan jag skilja på etik och moral. Blir en kvinna våldtagen tycker jag inte hon gör något moraliskt fel om hon gör abort. Hon har inte frivillig haft sex med risk för att kondomen spricker eller inte väljer att skydda sig. Hon har blivit utsatt för ett övergrepp. Och så länge fostret inte är ett liv mer än en blomma på ängen ska hon självklart kunna få abort. Men om nu någon anser att fostret är ett liv från att ägget träffar spermien kan jag förstå de som tycker det är etiskt fel att hon får abort, eftersom man då tar barnets liv som det har rätt till.

Men det är inte lätt att avgöra vem som har rätt att leva. Uppenbarligen. Jag har min åsikt, men kan förstå och respektera andras åsikter i frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: