Märkligt att insikten sitter så långt inne

Efter riksdagsvalet 2014 tävlades det om att fördöma de 12,9 procent av väljarna som hade lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Men när partiets framgångar ska förklaras hemfaller många ändå åt psykologisering. Handlar det om förbittrade lantisar? Globaliseringens förlorare? Kan det vara grundvattnet?
Detta frågar sig Patrik Kronqvist i Expressen. Han menar att schablonbilden av SD-väljaren är bekväm. Om SD-väljarna kan avfärdas som mindre vetande, behöver de övriga partierna inte rannsaka sin egen politik i lika stor utsträckning.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/varfor-inte-behandla-sd-valjarna-som-folk/

Men när forskarna djupdyker i väljardemografin blir slutsatserna mindre konstlade. Det visar sig att svaret är enkelt. Den som röstar på SD gör det helt enkelt för att de är kritiska mot den nuvarande invandringspolitiken. Inte heller är SD-väljarna samhället förlorare.
SD-väljarna upplever inte i högre grad än S- och M-väljare att de personligen har fått det sämre de senaste åren. SD har inte heller fler arbetslösa väljare än M och S. Det finns visserligen en viss överrepresentation av långtidssjukskrivna och förtidspensionärer, men det handlar fortfarande om en liten minoritet.

Många gånger verkar det handla om rent önsketänkandet då det gäller SD:s väljare. När Vänsterpartiet växer i opinionen talar man sällan om de nya sympatisörerna som före detta S-väljare. Så framställer man dock ofta SD-väljarna, som om partiets framgång bara är tillfällig och deras väljare blott är till låns.

Men det senaste uttalet från Socialdemokraterna i invandringsfrågan har inte gynnat dem. Då de säger det SD har sagt hela tiden så anser de väljare som gått över till SD att SD har haft rätt hela tiden, och då inger förtroende mer än S. Och de som inte håller med den linjen lämnar S för Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.

Vill man ändra på något måste man ändå ta Sverigedemokraternas väljare på allvar i stället för att avfärda dem som mindre vetande och komma med sina fördomar mot dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: