Historien om pojkarna i grottan börjar låta mer och mer otrolig

Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. I dag hyllas den statslöse flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.

Verkligen fantastiskt! Tänk om ingen av pojkarna hade förstått vad engelsmannen hade sagt, då de övriga uppenbarligen bara talade thai.

Vänsterbacken i pojklaget ”Vildsvinen”, från det nordliga distriktet Mae Sai som gränsar till Myanmar (Burma), flydde som sexåring över gränsen där hans föräldrar lämnade honom vid en baptistkyrka i hopp om utbildning och ett bättre liv, rapporterar BBC.

Som sexåring utan föräldrar lämnad vid en baptistkyrka? Lärde han sig engelska i kyrkan?

Adul Sam-On – som tillhör den etniska minoritetsgruppen wa – talar engelska, thai, burmesiska, mandarin och wa, och var den enda som kunde kommunicera med de brittiska dykare som först hittade pojkarna. Artigt och sakligt informerade han dem om den instängda gruppens största behov – mat och klarhet om hur länge räddningen skulle dröja.

Som sagt, hur många språk talades i kyrkan? Var han sex år då han lämnades av sina föräldrar så borde han ha glömt burmesiskan. Sedan kan det vara så att i princip alla i området talar både thai och burmesiska, då denna grotta tydligen ligger nära Myanmar.

– Statslösa barn har en gnista som gör att de vill överträffa sig själva. Adul är en av de bästa, säger Punnawit Thepsurin, rektor för pojkens skola, till The New York Times.

Är nog olika för olika individer. Annars skulle man nog (ursäkta mig!) ha sett en större gnista hos romer i många länder, där de är statslösa.

Missförstå mig rätt, pojken ska verkligen ha ALL ära i världen, det är bara bakgrundshistorien som låter lite konstig, jag undrar vad man har utelämnat i artikeln.

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/14-%c3%a5rig-flykting-hj%c3%a4lte-i-r%c3%a4ddningen/ar-AAzVKqV?li=BBqxCu3&ocid=ASUDHP

Också pojkarnas fotbollstränare, 25-årige Ekapol Chantawong, får beröm för att ha hållit ihop gruppen och dess humör uppe under den påfrestande tiden i den mörka grottan. Tränaren, som levt flera år som buddistmunk, har lärt sig hushålla med kroppens energiresurser genom meditation och lärde ut sina kunskaper till pojkarna under tiden i grottan, enligt lokala medier.

I ett brev till föräldrarna bad han om förlåtelse för att ha tagit pojkarna till grottan och skrev: ”Jag lovar att ta hand om barnen så bra jag kan”.

Men grottan var tydligen ett vanligt turistutflyktsmål, och fotbollslaget kom från trakten. De hade varit i grottan förr. Denna gång var det antagligen så att de överraskades av oväder och blev fast.

Nåja, antagligen får Tykarp och Lummelunda mindre turister än vanligt denna sommar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: