Genusteorier är kvacksalveri

Jag har precis läst ”Det stora könsexperimientet” av David Eberhard. En fantastisk bok, hans bästa om ni frågar mig. Den tar framför allt upp att man måste hålla sig till fakta och inte till tyckande, som många så kallade genusvetare gör. Man kan inte heller säga att kön är en social konstruktion för att i nästa andetag tala om hur diskriminerade kvinnor är. Är kön en social konstruktion så spelar arvet ingen roll, vilket motsäger seriös forskning.

Han exemplifierar med att man, när man diskuterar yrkesval, ofta utgår från att ”könsmaktsordningar”, ”patriarkatet” och ”strukturer” ligger bakom det faktum att män ofta väljer en viss typ av jobb och kvinnor en annan. I själva verket kan det vara så att en person väljer ett yrke för att han eller hon faktiskt vill arbeta med det, menar han.

– Som grupp ”man” och ”kvinna” har man lite olika egenskaper som är genetiskt ärftliga. Sedan varierar det naturligtvis mycket mellan enskilda individer, säger han.

http://www.varldenidag.se/nyheter/kand-psykiater-genus-teorier-ar-kvacksalveri/reprim!s1FhAevDdKHmiaRj3up38A/

Det är ett problem att se män och kvinnor som lika när de inte ÄR det.
– Man föds inte som oskrivna blad, säger Eberhard.

I sämsta fall har genuspedagogik en negativ påverkan på barn och i bästa fall påverkar inte pedagogiken barnen så mycket, eftersom genetiken har så stor inverkan att barnen ändå ”blir som de blir”, menar han. Nu menar vissa att det beror på vad barnen får med sig hemifrån, men Eberhard menar att det måste bevisas i så fall.

Men det är många som blir provocerade av David Eberhard. Riksdagsmannen Rickard Nordin, centerpartist och feminist samt ensamstående förälder (vad nu det har med saken att göra) menar att Eberhards åsikter visar att kampen för jämställdhet fortfarande måste föras. Metoo-kampanjen visade ju att mansnormen fortfarande gäller i många sammanhang. Men även Eberhard menar i sin bok att normer många gånger förstärks av biologi. Det är definitivt inget han nekar till.

Inte heller Eberhard vill att skolan ska anpassas till aggressiva manliga stereotyper bara för att killar lyckas sämre.

https://www.expressen.se/debatt/det-eberhard-skriver-ar-djupt-provocerande/

Men att låta pojkar vara pojkar och flickor vara flickor kanske kan vara ett sätt att komma tillrätta med ojämlikhet. Ty det är först när vi ser skillnaden som vi kan få ett samhälle där olikheter respekteras och att lära alla oss att vi duger som vi är. Att det finns manliga egenskaper som är bra och kvinnliga egenskaper som är bra. Och att inte diskriminera på grund av kön.

Som faktiskt finns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: