Färre män kallar sig feminister

Andelen män som kallar sig feminister rasar, visar en ny studie från SvD/Sifo.

Undersökningen visar även att partisympatier spelar stor roll i frågan.

– Feministiskt initiativ har befunnit sig nära Vänsterpartiet, vilket kan ha medverkat till att ordet feminism har blivit en vänsterterm för väljarna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

https://www.expressen.se/nyheter/andelen-man-som-kallar-sig-feminister-minskar-kraftigt/

Tja, det kan ju bero på att feminism för många står för manshat också…

Den nya studien från SvD/Sifo, som baseras på 1 099 webbintervjuer genomförda den 25-29 oktober, har bland annat undersökt andelen män mellan 30-64 år som kallar sig feminister. Samma undersökning 2014 visade att cirka 50 procent av de tillfrågade ansåg sig vara feminister. I år landade den siffran på cirka 25 procent.

Det innebär en halvering – och en tillbakagång till resultatet för samma undersökning 2010.

För kvinnorna ser det annorlunda ut – särskilt i åldersgruppen 15-29 år. 2010 svarade 44 procent att de anser sig vara feminister. I år låg samma siffra på 72 procent.

Med andra ord, så kallar sig även de som vill vara hemmafruar sig för feminister. Haha, antagligen för att de tycker att männen ska passa upp på dem;).

Studien från SvD/Sifo har även djupdykt i kopplingen med partisympatier. 87 procent av Vänsterpartiets sympatisörer uppger att de kallar sig för feminister – för Sverigedemokraternas väljare ligger samma siffra på 15 procent.

Men det har inte bara att göra med partisympatier – studien visar även på tydliga geografiska skillnader. I Sveriges tre största städer uppger varannan person att man är feminist, och i norra delen av landet ser det ungefär likadant ut. I Sydsverige störtdyker samma siffra till 23 procent. Riktigt intressant. Själv är jag storstadsbo och kvinna – men jag kallar mig INTE för feminist. Så är jag inte vänster heller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: