Skönt att feminismens vindar verkar blåsa förbi

Ann-Charlotte Marteus tycker att det är helt okej att färre män kallar sig feminister. 2014 var feminismen en väckelserörelse. Det är bara bra om den har blåst förbi. Men nog är det typiskt att man ser detta som en ökad polarisering. Frågar man Pinglan så anser hon snarare att det är skönt att folk närmar sig varandra i stället för att misstro det motsatta könet.

Under supervalåret 2014 blev feminismen en väckelse. Nyfrälsta feminister vacklade ut från pastor Gudrun Schymans ”home parties” och Fi kom in i EU-parlamentet.

Jonas Sjöstedt (V) tatuerade in Fatta! som manifestation mot våldtäkter och Åsa Romson (MP) höll ett övertänt Almedalstal med innebörden att varenda växthusgasmolekyl kommer från ”vita, heterosexuella medelålders män” och går ut över ”unga kvinnor!”

Till och med unga män skyllde allt ont på patriarkatet.

Men det fanns skäl till oro. Stefan Löfven utropade Sveriges första feministiska regering, och detta skulle få kosta vad det ville. Genusperspektiv skulle genomsyra den högre utbildningen, och en forskare fick bakläxa av sin institution för att det saknades kvinnliga författare på den litteraturlista han hade sammanställt. Att akademisk kurslitteratur måste könskvoteras är illa nog. Men det var inte mindre alarmerande att forskaren ville vara anonym, för att det var så känsligt att kritisera jämställdhetsregimen.

Att män slutar kalla sig feminister under sådana premisser ser jag som ett sundhetstecken. Det betyder ju faktiskt inte att fler män vill att kvinnor ska vara hemma och föda barn, det betyder att man faktiskt VILL att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-helt-okej-att-farre-man-kallar-sig-feminister/

Till skillnad från feminister som tycker att det är okej att nedvärdera män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: