Att rädda våra samveten räddar inte världen

På grund av folks klimatångest har en ny sorts flygrädsla uppstått. Flyger man till solen och värmen idag så säger folk inte att man ska njuta av det, utan att man är en mördare och skiter i framtiden. Kampanjen Flygfritt 2019 har som mål att få 100 000 svenskar att stanna på marken nästa år. Men problemet är att det är en droppe i havet. Även om 100 000 svenskar aldrig mer skulle flyga ökade flygandet i Asien med tre gånger så många passagerare bara i går. Och det ökar med 300 000 till i dag, och 300 000 till i morgon.

De 7 000 svenskar som hittills har anmält sig till Flygfritt 2019 motsvaras av ökningen av antalet asiatiska flygpassagerare den närmaste halvtimmen.

Det första människor vill göra när de lämnar fattigdomen är nämligen att komma längre, möta andra och se världen. Det finns sydamerikanska flygrutter där besättningen frågar hur många passagerare som aldrig har flugit förr. Ungefär hälften brukar räcka upp handen.

Detta skriver Johan Norberg i Aftonbladet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/4dkxw6/att-sluta-flyga-raddar-inte-varlden–bara-vara-samveten

Förr i tiden ville man att folk skulle avstå från sex eftersom det kunde orsaka inte bara oönskade graviditeter utan även könssjukdomar. Men eftersom så många anser att sex är ett så pass grundläggande behov, så är det bättre att lära ut hur man använder preventivmedel och gör det på rätt sätt.

På samma sätt är det med flyget. Det är inte flygstolarna som är problemet, utan det som planen släpper ut. Därför bör man satsa på miljövänliga utsläpp och klimatsmarta flygplanstillverkningar. Satsa på forskning som gör detta möjligt i stället för att känna sig fin för att man inte flyger.

Om vi slutar flyga räddar vi våra samveten, men om vi hittar ett sätt att sätta kondomer på flygplanen räddar vi också världen.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    ”Om vi slutar flyga räddar vi våra samveten, men om vi hittar ett sätt att sätta kondomer på flygplanen räddar vi också världen.”
    Haha, sjukt bra, höll på skratta ihjäl mig! Sluta flyga är kanske svårt för många, men som du säger, utvecklingen behöver gå framåt. Och om nån skulle starta med mer ”miljövänliga” flyg vore ett bra sätt att visa sitt intresse genom att välja det, trots att det troligen kommer vara dyrare, i alla fall till en början?
    Med vänlig hälsning, Farfar Örjan


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: