Förvånad över Ungern, Polen, Tjeckien och San Marino

ÄNTLIGEN har ESC dragit igång, och vad tyckte jag om denna första semifinal?

Cypern hade en tjej som såg ut som en hora på Reeperbahn. Inte heller sjöng hon helt rent. Men låten är bra och kul att den är vidare.

Montenegro visade en 70-talsballad som sjöngs av några ungdomar. Sällan har tre minuter kännts så sega. Det gick inte vidare.

Finland och Darude var bättre än jag trodde, men som jag förutspådde gick det inte till final.

Polen fick mig att tänka på indisk musik, och deras kläder kommer gå till ESC-historien. Detta bidrag var annorlunda, och jag var lite förvånad över att det inte gick vidare.

Slovenien visade ett kärlekspar. Det var vackert, det såg ut som om flickan som sjöng och pojken som spelade stod i en galax. Jag blev lycklig då detta bidrag som det sista ropades upp att gå vidare.

Tjeckien körde med olika färger i kubik och kvadrat, bokstavligen. Det gick förvånansvärt nog vidare, vilket var kul, då den sätter sig.

Ungern sjöng en rockballad, som på svenska heter ”till min pappa”. Killen är rom och pappan var ledare för en romsk orkester och finns inte längre med bland oss. Det var stämningsfullt, och jag var förvånad över att den inte gick vidare.

Vitryssland bjöd på kvällen dagsipop, även om även denna tjej också var smått vågat klädd för att vara 16. Detta gick vidare.

Serbien sjöng Kruna, vilket betyder krona, och VILKEN röst! Detta var kvällens halleluja-moment, som såklart gick vidare.

Belgien lät inte lika vackert. Var killen för nervös? Det gick inte vidare.

Georgien var kvällens skämt. Det lät först som om han mumlade, sedan skrek han da, da, da! Det var självklart att det inte gick vidare.

Australien valde en text om förlossningsdepresseion. Sångerskan svävade på en pinne, och även om det inte är min favvo, så nog kunde hon sjunga, och det var rätt att hon gick vidare.

Island sjöng att hatet må segra. Det var growlande utan dess like, inte min stil alls, men ändå kul att Island efter fyra års frånvaro i finalen åter är där.

Estland skickade svenske Victor Crome som sjöng en riktig schlager! Så kul ett den är vidare!

Portugal sjöng om mobiltelefoner, det lät som någon konstig arabisk musik. Jag förstod varken låten eller framförandet. Uppenbarligen gjorde inte andra det heller, då låten inte gick vidare.

Grekland var Annie-Lennox-doftande. Dansen var fin, de fäktades, ändå såg det ut som balett. Ja, utan tåskor, men det KAN fäktas med tåskor, om än inte i ESC!

Mycket fint nummer, som självklart är vidare.

San Marino var skämt nummer två. Låten doftade både disco och Günter. Inte kunde killen sjunga heller. Men, Turkiet tävlar inte, och de måste ju ha ett bidrag de med. I greenroom viftades det med både turkiska och sam-marino-flaggor. Konstigt, och lite kul nog, är det vidare.

Man fick också se lite av Spaniens bidrag, som handlar om en ögonbindel, Frankrike, som skickar en hen som sjunger en fantastiskt fin låt och har en tjock ballerina som dansar, samt Israel, som har en skönsjungande kille, som sjunger lite operaaktigt, så jag är rädd att det kan bli parodi.

Så sjunger Dana International Just the way you are, samtidigt som det visas hur det pussas i publiken på både hetero- och homovis. Undrar vad Ryssland och en del andra länder tänker om det. Eller gjorde de som många länder gjorde 1985 då Lill Lindfors tappade kjolen, dvs mörkade rutan?

Vem vet, i morgon håller vi tummarna för John Lundvik!

1 Response so far »

  1. 1

    Tofflan said,

    Underbar sammanfattning, tack! Jag missade stora delar av programmet, men det jag såg höll jag på att smälla av på grund av. Jag menar, hur många kunde ens sjunga rent i den här deltävlingen? Och varför måste det vara en massa konstig show runt omkring? Jag trodde att det var en sång- och musiktävling. Tur att jag missar semi 2 i kväll. Dina rapporter är betydligt mer underhållande!!!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: