Käre John

Igår gick semifinal 2 av stapeln i Eurovision Song Contest i Tel Aviv, som förresten betyder vårens kulle. Tel är kulle och aviv är vår, om jag minns min skolhebreiska rätt. Nåja, till bidragen.

Armenien bjuder på en halvtrist låt som handlar om att avsluta ett destruktivt förhållande. Är det årets trend, detta med att förhållanden spricker? Mellos låter i år verkar mer eller mindre ha gått ut på det, och nu verkar det vara likadant i ESC. Låten gick inte vidare.

Irland bjuder på en miljö som går i 50-talsstil. Snygg inramning, men låten var tam. Den gick inte heller vidare.

Moldavien kör med sandmålning, precis som Ukraina för ett antal år sedan. En riktigt fin schlagerballad som tyvärr slogs ut.

Schweiz ville kalla sin låt Dirty dancing, men det fick de inte eftersom det finns en film som heter så. Denna pärla till låt där det dansades både bra och fuldans gick underbart nog vidare.

Lettland har kommit sist i sin semifinal fyra gånger tidigare, och inte heller denna gång kom de till final. Låten var för avskalad, och det tror jag den förlorade på.

Rumänien gick inte heller vidare. Showen var någon slags Dracula, sedan regn, sedan solsken, sedan blommor. Låten är redan glömd.

Danmark har en småsöt feelgoodlåt som härligt nog gick vidare.

Sverige var helt suveränt! Bästa artisten so far, glittriga körtjejer som såg ut att ha hur kul som helst, jag är överlycklig att detta är i final.

Österrike bjöd på Robin Stjernberg i balladform sjungen av en tjej som påminner om en av mina jobbarkompisar, ja, hon har inte blått hår. Detta slogs ut.

Kroatien hade en kille som verkligen kunde sjunga. Men änglavingarna var lite väl att ta i. Till min sorg är inte detta i final.

Malta hade ett SÅÅ snyggt nummer! Och låten var bra, tjejen sjöng denna svårsjungna låt med bravur. Som sista låt att gå vidare grät hon av glädje och lättnad.

Litauen gick inte vidare med en låt som handlade om att springa med lejonen men bara var slätstruket.

Ryssland har en sjuhelvetes sångare, som var fantastisk redan 2016, jo, jag gillade den bättre, och då gillade jag denna låt och detta nummer. Så kul att den är i final

Albanien bjöd på en låt med lite rom-vibbar och med en text som handlar om att återvända till sitt land. Denna låt återvänder till finalen

Norge bjuder på jojk, techno och schlager. Det handlar om att naturen kan ge styrka när det känns motigt, och kul med jojk nu när inte allas vår Jon-Henrik är med i ESC i år heller. Extra kul också att den är vidare.

Nederländerna tippas ta hem hela tjottaballongen. Låten är otroligt vacker och handlar om en vän till sångaren som fick sitt hjärta krossat och dog ung. Självklart får vi se detta igen.

Nordmakedonien gick vidare med en låt som tillägnas kvinnor som kämpar för sina barn och sina drömmar. Sjunga kan sångerskan, men det var lite väl många gröna klänningar på scenen.

Azerbajdzjan – vad ska man säga? Robotar som ska föreställa att de gör en hjärtoperation, och ändå dör killen och flyger upp till himlen (eller rättare sagt hans själ). Jäkligt snygg falsettsång som är i final.

Vi fick även se lite mer av vad som väntar. Tyskland sjunger ”Sisters” riktigt bra (över lag mindre falsksång än i tisdags). Italien tävlar med en låt som handlar om hur pengar kan förändra familjeförhållanden. Och Storbritannien tävlar med en låt som doftar och är skriven av – just det – John Lundvik.

Nu håller vi tummarna för John Lundvik och the mama’s!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: