Anmälningar för våldtäkt har ökat

Nu har Brå visat att det inte är det ökade antalet flyktingar som står för våldtäkter, utan att det ökande antalet anmälningar på senaste tiden snarare beror på sådana saker som Metoo och att folk blivit mer benägna att anmäla.
http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/br%c3%a5-flyktingmottagandet-inte-f%c3%b6rklaring-till-fler-%c3%b6vergrepp/ar-AAC4CTU?li=BBqxCu3&ocid=ASUDHP

Man medger att viss ökning kan påvisas av ökad invandring, men att det inte är den stora delen. Visst förstår jag detta. Redan på 80-talet talade man om ökat våld. Trots att våldet inte ökat, utan snarare minskade, men att man just var mer benägen att rapportera när det skedde, då det ofta var grövre än tidigare då det skedde.

Som sagt, det finns fler orsaker till utvecklingen. Att andelen utrikesfödda under undersökningsperioden har ökat kan mycket väl vara en av dem. Inte minst med tanke på att en tidigare Brå-studie visat att det var tre gånger vanligare att utrikesfödda var misstänkta för sexualbrott jämfört med svenskfödda (för våldtäkter är överrepresentationen ännu högre, fem).

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/e8O3eO/darfor-okar-antalet-anmalda-valdtakter

Då är det antagligen så med sexuellt våld som med annat våld. Det har inte ökat, men man anmäler i högre grad, och gränsen för våldtäkt har ändrats. Vilket gör att det både ökar och minskar.
Kanske är det så att tafsande är på samma nivå som för 30 år sedan, men man ser grövre på det, medan fullbordade våldtäkter har minskat då man har upplyst både män och kvinnor på ett sätt som inte riktigt gjordes förr. Några belägg för mitt påstående nu har jag inte, och kanske blir jag motbevisad en dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: