Böneförbud i Bromölla

Införandet av ett böneförbud för anställda i Bromölla kommun kan mycket väl falla in under diskriminering i lagens mening. Det menar experter som Metro har pratat med. ”Att ha ett generellt böneförbud är diskriminering”, säger Peter Zeijersborger, advokat på Zeijersborger & Co.

https://www.metro.se/nyheter/boneforbudet-i-bromolla-totalsagas-av-experter-det-ar-antimuslimsk-rasism-RY8OQZSpW

Det slutar inte där. Irene Molina är professor i kulturgeografi vid centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Hon anser att böneförbudet är ett allvarligt ingrepp i grundlagen. Eftersom vi har religionsfrihet i Sverige.

Men – religionsfrihet innebär väl ändå att man får ha sin tro utan att andra ska behöva påverkas. Vilket man gör om någon går för att be. Eller ber bordsbön.

Det finns även en stor risk att förbudet riktar sig mot en speciell religion enligt Irene Molina. Hon menar att förbudet kommer att drabba muslimerna särskilt hårt.

– Om man som kristen och vill knäppa händerna en stund eller säga fader vår för dig själv så kommer ingen att märka det.

Nej, och då kan muslimerna göra samma sak, om ni frågar mig. Dvs be tysta för sig själva.
För hur fan kan det räknas som rasism att man vill att kristna och muslimer ska jobba och inte utöva religion på arbetsplatser? Varken muslimer eller kristna är en etnicitet.

– Vi har religionsfrihet i Sverige och ett böneförbud skulle bryta mot den friheten.

2 svar so far »

 1. 1

  Asp said,

  Jag hade det tveksamma nöjet att tjafsa med en kommunistisk bloggare för några år sedan. Förutom att vara en förblindad anhängare av den rådande narkotikapolitiken (även om han själv medgav att bruket är långt vanligare än vad etablissemanget framställer det som), så menade han att det är rasism att kritisera islam. När jag undrade hur det kan vara rasism, så hävdade han att det beror på att ordet har fått en ”bredare” betydelse och numera inkluderar alla minoritetsgrupper. Jag tror att jag aldrig fick svar på min fråga om detta även gäller den kristna minoriteten som bor i ett muslimskt land.

  Personligen avskyr jag när man ändrar eller hittar på ord av politiska skäl. Det gör att orden ifråga efterhand urvattnas, vilket är precis det vi ser när det gäller ordet ”rasism”.

  • 2

   Pinglan said,

   Exakt! Urvattnar man ordet ”rasism” så ser man till slut inte rasism ens när det verkligen förekommer


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: